Inleiding.

De BOERDERIJ werd omstreeks het midden van de negentiende eeuw gebouwd. Architect en aannemer zijn niet bekend. Het is een boerderij van het west-Brabantse type, bestaande uit een losstaand WOONHUIS en een tweetal SCHUREN op een erf dat is omzoomd met populieren en gelegen aan de binnendijkse zijde. Het geheel vertoont Traditioneel-Ambachtelijke vormen, het woonhuis toont motieven van Overgangsstijl.

Omschrijving.

Het complex bestaat uit een in 1922 tot stand gekomen vrijstaand villa-achtig woonhuis, een schuur en een bijgebouw dat tot ca. 1922 als woonhuis functioneerde. Heel fraai is de historische ontwikkeling die in dit complex valt af te lezen. Aanvankelijk bestond dit bedrijf uit twee gebouwen: woonhuis en schuur/stal. Toen het met het bedrijf omstreeks de jaren twintig voor de wind ging werd besloten om een nieuw woonhuis te bouwen en werd het oude woonhuis uiteindelijk ingericht als een tweede schuur.

Waardering.

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van sociaal-economische ontwikkelingen van Heijningen en het gebruik van het aangrenzende poldergebied. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de typologische waarde en de bouwhistorische waarde welke is gelegen in de duidelijke illustratie van de ontwikkelingsgeschiedenis van het geheel. Het complex heeft ensemblewaarde wegens de situering aan de binnendijkse zijde van de dijk waarop tevens een doorgaande weg is gelegen en aan de rand van open landbouwgronden.