Inleiding

FABRIEKS-COMPLEX N.V. ARK'S BESCHUITFABRIEK, gebouwd in 1931 door de uit Den Haag afkomstige architect W.A. van Lensvelt (1887- 1963). Deze architect heeft in Heerde meerdere villa's gebouwd en diverse bestaande gebouwen die vanwege een veranderende funktie hiervoor door hem zijn aangepast.

Het fabriekscomplex bevat de volgende onderdelen die onder de rijksbescherming vallen:

- HOOFDGEBOUW (monumentnummer 520190) (bestaande uit kantoor- en ontvangstruimte)

- aangrenzende FABRIEKSHAL MET SHEDDAKEN (monumentnummer 520195)

- BEDRIJFSGEBOUW (monumentnummer 520191) (oorspronkelijk gasfabriek, tegenwoordig grondstoffen opslag en silo)

- BEDRIJFSGEBOUW (monumentnummer 520192) (opslag Technische Dienst)

- Vrijstaande PORTIERSWONING (monumentnummer 520193)

Omschrijving

Het fabriekscomplex is met zijn langgerekte voorgevel aan de Zwolseweg die als uitvalsweg de verbinding vormt met het noordelijk gelegen dorp Wapenveld, ten noorden van de dorpskern Heerde gelegen. De bebouwing op het terrein kenmerkt zich door opmerkelijke, aaneengesloten, laagbouw waarbij de twee markante, door zadeldak gedekte torens als enige verticale elementen de aandacht trekken boven de platgedekte voorgevel die op het eerste gezicht geheel symmetrisch lijkt te zijn ingedeeld. Tesamen met de portierswoning (G) is er sprake van een indrukwekkend complex aan fabrieks (bij)gebouwen.

Complexwaardering

FABRIEKSCOMPLEX, gebouwd vanaf 1931 door architect W.A. van Lensvelt, met latere uitbreidingen.

- Van architectuurhistorisch belang vanwege het goede en redelijk gave voorbeeld van de industriële bouwkunst waarbij diverse constructiemethoden en materialen zijn toegepast die kenmerkend zijn voor deze periode zoals staal, beton, sheddaken en Philibertspanten.

- Van stedenbouwkundig belang vanwege zijn ligging aan de Zwolseweg.

- Van cultuurhistorisch belang vanwege het goede voorbeeld van een ensemble van fabrieksgebouwen met recente uitbreidingen die tesamen goed de ontwikkelingsgeschiedenis toont van een vanuit de historie voortgekomen fabriekscomplex. Opmerkelijk is de produktiegang die duidelijk in een lijn over het terrein is uitgelegd. Het fabriekscomplex is tevens voor het dorp Heerde van sociaal-economisch belang.