DOMMELSTRAAT 9/RAIFFEISSENSTRAAT 1-1a: COMPLEX Inleiding

Het complex is gelegen op een rechthoekig terrein op de hoek van de Dommelstraat met de Raiffeissenstraat, in het centrum van Eindhoven. Omdat deze straten niet geheel recht op elkaar staan is het terrein achter Dommelstraat 9 iets geknikt.

Het geheel bestaat uit een BANKGEBOUW met DIRECTEURSWONING en een later toegevoegde GARAGE met CHAUFFEURSWONING en omringende grond met bijbehorend hekwerk. Het bankgebouw en de directeurswoning zijn uitgevoerd naar ontwerp van architect J. Stuyt, gebouwd in 1910 in Um 1800-stijl, de garage/chauffeurswoning kwamen in 1927 naar een ontwerp van L.P.J. Kooken tot stand. Het geheel werd in opdracht van de Coöperatieve Centrale Boerenleenbank gerealiseerd.

Aan de Dommelstraat wordt het perceel geheel in beslag genomen door bebouwing. De percelen daar achter aan de Raiffeissenstraat worden voor een deel gevuld met bebouwing. Oorspronkelijk lag er tussen Raiffeissenstraat 1 en 1a een tuin, nu is dit een parkeerplaats. Slechts één boom en het omringende smeedijzeren hek zijn daar nog van over.

Omschrijving

De panden zijn uitgevoerd in baksteen. Met name de bank is rijk gedecoreerd. De directeurswoning grenst daar direkt aan. De garage/chauffeurswoning is verder, aan het einde van het terrein gelegen. Een smeedijzeren hekwerk verbindt het pand met de woning.

Waardering

Het complex van bankgebouw met directeurswoning en garage is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de ontwikkeling van het landbouwkrediet in de periode na 1900. Het is van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het kantoorgebouw. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de stijl en de plaats in het oeuvre van architect Stuyt. Tevens is het waardevol vanwege het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek. Het complex heeft ensemblewaarde als onderdeel van een groter geheel, dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig van nationaal belang is. Het complex is belangrijk vanwege de gaafheid van het ex- en interieur.