Inleiding

Aan de noordelijke zijde van de Burggraaf staat, aan de rand van de kom van Vierlingsbeek, een T-BOERDERIJ (1) met bijbehorende LANGSDEELSCHUUR (2), daterende uit omstreeks 1875. Het geheel vertoont traditioneel-ambachtelijke vormen. Omstreeks 1990 is het erf aan de westelijke zijde verkleind in verband met de aanleg van een weg ter ontsluiting van een nieuwe wijk.

Waardering

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in het Maasgebied; het is van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de meerledige hoeve. Het heeft architectonisch belang als voorbeeld van de ambachtelijke bouwtrant in het laatst van de negentiende eeuw. Het heeft ensemblewaarde wegens de situering, verbonden met de ontwikkeling van het dorp. Het is van belang wegens de architectonische gaafheid van het ex- en interieur.