Inleiding

De Ir. De Kock van Leeuwensluis is gebouwd in 1940-1942 gebouwd door en naar ontwerp van ingenieurs van de Provinciale Waterstaat, voor rekening van de Hoogheemraadschap Rijnland. Het sluizencomplex is gebouwd in het kader van de grootscheepse verbetering van de Gouwe en specifiek voor het afsluiten van het Goudse gedeelte van Rijnlands boezem. Ook is de sluis lange tijd van belang geweest voor de verversing van het water in de stadsgrachten. Het sluizencomplex bevindt zich in de Nieuwe Gouwe (de 1ste Coupure van de Gouwe uit 1898-1903), die de stadsgrachten en het Gouwekanaal met elkaar verbindt. Het betreft een combinatie van een SCHUTSLUIS en een KEERSLUIS annex SPUISLUIS-INLAATSLUIS, die van groot belang zijn voor de waterhuishouding van de stad en de stadsboezem. De dubbelkerende sluizen zijn voorzien van horizontaal verplaatsbare, over rails lopende roldeuren, waardoor de schutsluis zowel bij eb als bij vloed kon worden geschut. De beide sluiskolken kunnen worden overbrugd door middel van met de sluisdeuren verbonden ijzeren loopbruggen met tuiwerk.

Het bijbehorende gebouwtje had oorspronkelijk de functie van SCHOTBALKENLOODS, maar dient tegenwoordig als sluiswachtersonderkomen.

Omschrijving

Het sluizencomplex is samengesteld uit twee dubbelkerende sluizen, die zijn voorzien van rechte, in beton opgetrokken, lange sluiskolken. De sluizen worden vergezeld door een kolk aan beide kopse zijden van de voormalige, in baksteen opgetrokken schotbalkenloods, die met de betonnen onderbouw in het water staat.assen van de roldeuren. De sluiskolken worden van elkaar gescheiden door een eveneens rechte, betonnen "scheimuur" die onder meer de schotbalksponningen bevatten. De sluisdeuren zijn op wielen lopende ijzeren roldeuren, waarvan het loopwerk is gekoppeld aan het loopwerk van de eveneens ijzeren rolbruggen.

Waardering

Het sluizencomplex is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde.