Garrelsweer, Stadsweg 31; Kerkepad 2

Complexomschrijving

Inleiding

Complex bestaande uit de Nederlands hervormde KERK met aangebouwde CONSISTORIE, gelegen op de reeds als rijksmonument beschermde begraafplaats (monumentnummer 26268) en een jongere PASTORIE. De kerk met consistorie is in 1912 gebouwd onder architectuur van H. Rozema uit Loppersum en G. Hoekzema Kzn. uit Groningen en de pastorie in 1931, waarschijnlijk naar een ontwerp van architect T.K. van Eerden uit Loppersum. In de toren van de kerk hangt een klok uit 1695 van C. Fremy. De kerk is opgetrokken in een aan het rationalisme verwante bouwtrant, de pastorie in een aan het Zakelijk expressionisme verwante bouwtrant. In de jaren zestig werd de consistorie aan de westzijde uitgebreid met een kleine uitbouw, die buiten de bescherming valt. Aan de pastorie is een houten garage toegevoegd die eveneens vanwege zijn te jonge leeftijd buiten de bescherming valt.

Beide panden liggen naast elkaar op een ruime kavel grond die aan de zuidzijde een gracht heeft die grenst aan de Stadsweg en aan de noordzijde aan het Damsterdiep grenst. De kerk is aan de zuidzijde bereikbaar via een betonnen BRUG met uit gepleisterde pijlers bestaande leuningen, dat in het midden wordt afgesloten door een dubbel, beweegbaar ijzeren HEK bestaande uit regels en stijlen, met aan weerszijden een ijzeren vleugelstuk. De pastorie is aan de oostzijde bereikbaar via een tegelpad, dat deels wordt gemarkeerd door een gemetseld muurtje.

Waardering

Complex, bestaande uit een kerk met aangebouwde consistorie, een brug met hek, en een pastorie, van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een jong, twintigste-eeuws Nederlands hervormd kerkelijk complex waarvan de samenstellende delen uit verschillende periodes stammen

- vanwege de verzorgde vormgeving

- vanwege de ruimtelijk-visuele en functionele relatie tussen de verschillende onderdelen