Inleiding.

KLOOSTER Mariadal, gebouwd voor de congregatie van de Franciscanessen Penitenten Recollectinnen naar ontwerp van J.Th.J Cuypers en F.B. Sturm in 1934 in Traditionalistische stijl. De kapel vertoont kenmerken van Expressionistische baksteenarchitectuur.

Omschrijving.

Het complex ligt aan de Vincentiusstraat op een terrein dat zich parallel aan de Burgemeester Prinssensingel uitstrekt tot aan de Kloosterstraat en heeft een grote ommuurde tuin. Binnen de muur staan enkele sculpturen en kapellen. Een zandstenen kapel ligt achter het rechterdeel van de vleugel aan de Vincentiusstraat, niet ver van het klooster, in de tuin. Het klooster zelf, de tuinmuur, de tuin met grot en genoemde zandstenen kapel worden beschermd.

Waardering.

Het geheel van klooster, kapel en tuinmuur is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling, namelijk het toegenomen zelfbewustzijn van de katholieke congregaties in het Interbellum. Het is een goed voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het congregatieklooster onder invloed van nieuwe ontwikkelingen in de architectuur. Het heeft architectuurhistorische waarden wegens plattegrond, materiaalgebruik en ornamentiek en neemt een bijzondere plaats in in het oeuvre van de architecten Cuypers en Sturm. Het geheel is gaaf bewaard gebleven.