Complexgegevens

Complexnummer
515860

Omschrijving

Inleiding

COMPLEX bestaande uit een OLDAMBTSTER BOERDERIJ met aangebouwde BIJSCHUUR die dwars op de boerderij is geplaatst, KOETSHUIS en ERFINRICHTING. De boerderij is gebouwd in 1858 in opdracht van H.H. Veerkamp en J. Boelens in een Ambachtelijk-traditionele bouwtrant waarin Eclectische elementen zijn te herkennen. Het koetshuis stamt uit 1926. Aan de linkerzijde van de hoofdschuur is later een kas aangebouwd; deze niet-originele kas komt niet voor bescherming van rijkswege in aanmerking.

Het complex is gelegen op een deels omgracht terrein aan het Veenkoloniale lint van Nieuwe Compagnie tegenover het Nieuwe Compagniesterdiep. De oorspronkelijke erfinrichting is nog intact. Het koetshuis is gelegen aan de achterzijde van de boerderij.

Waardering

Oldambtster boerderij met aangebouwde bijschuur, koetshuis en erfinrichting van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een Oldambtster boerderij met bijschuur, koetshuis en erfinrichting uit het derde kwart van de negentiende eeuw en tweede kwart van de twintigste eeuw in de provincie Groningen

- vanwege de typerende inrichting van het complex

- vanwege de traditionele vormgeving en detaillering

- vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van het complex en de samenstellende onderdelen

- vanwege de vrij gave erfinrichting

- vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie tussen de samenstellende onderdelen

- vanwege de rustieke en beeldbepalende ligging aan het Nieuwe Compagniesterdiep