Omschrijving van het complex

De in structuur goed bewaard gebleven HISTORISCHE BUITENPLAATS HERINCKHAVE omvat de volgende onderdelen: HOOFDGEBOUW (1), PARKAANLEG (2), LINKER BOUWHUIS (3), RECHTER BOUWHUIS (4), WATERMOLEN (5), BRUGGEN (6A-6C), HEKKEN (7A-7E) en TUINSIERADEN (8A-8C).

Ten zuiden van Tubbergen in de buurtschap Fleringen gelegen historische buitenplaats Herinckhave, vroeger ook Hof te Vlederinghe genaamd. De Hof, een voormalig leengoed van de bisschop van Utrecht, wordt in 1337 voor het eerst vermeld. Restanten van de oude hof bevinden zich in de omgrachte boomgaard ten zuidoosten van de huisplaats. Het huidige hoofdgebouw van de voormalige havezate werd in 1743 opgetrokken Omstreeks de tijd van de bouw van het nieuwe huis kwam vermoedelijk ook de formele structuur van de aanleg tot stand, bestaande uit de centraal in de aanleg gelegen omgrachte huisplaats met hoofdgebouw, symmetrisch ten opzichte van het voorplein gesitueerde bijgebouwen, imposante oprijlaan en dwarslaan. Deze grotendeels nog bewaard gebleven structuur is zichtbaar op de Hottingerkaart uit 1783. Op deze kaart is ook te zien dat de weilanden en agrarische gronden rondom het huis zijn omzoomd door bos. Ten zuiden van het huis staat een in oorsprong 17de-eeuwse kleine watermolen met molenkolk (zie hiervoor onderdeel 5), die wordt aangedreven door water uit de Fleringer Molenbeek. Deze stroomt van noord naar zuid door de buitenplaats en voorziet de zuidarm van de gracht van water. Ten oosten van de huisplaats liggen de moestuin en een boomgaard; in de bosrand bij het weiland ten noordwesten van de huisplaats ligt een vermoedelijk 18de-eeuwse eendenkooi. In 1959 brandde het achterste gedeelte van de havezate geheel uit en werd in gewijzigde vorm weer opgebouwd. Op de bij de omschrijving horende kaart zijn de objecten en de omgrenzing van de historische buitenplaats aangegeven.

Waardering van het complex

Het complex historische buitenplaats Herinckhave is van algemeen cultuurhistorisch belang

- vanwege de ouderdom

- vanwege de in het veld goed herkenbare ontwikkelingsgeschiedenis van een overwegend agrarisch hof tot havezate met buitenplaats binnen een oud cultuurlandschap

- vanwege de cultuurhistorische waarden van de gronden rond het hoofdgebouw

- vanwege de gaafheid