Inleiding

VILLA met aangebouwde GARAGE, gebouwd naar een ontwerp uit 1928 van architect G.J. Siccama uit Wildervank. De opdrachtgever was A.F.W. Schmidt, toentertijd samen met zijn broer B.A. Schmidt directeur van een tricotagefabriek. Hij gaf het huis de naam "Marianne", naar zijn moeder. Zijn broer liet een paar huizen verderop eveneens een huis bouwen, "Marieneck" genaamd.

Villa Marianne, die is opgetrokken in een stijl verwant aan het Zakelijk Expressionisme, is voorzover zichtbaar in de loop der tijd nauwelijks gewijzigd. Bij het pand hoort een ruime tuin waarin een houten tuinhuisje staat en oorspronkelijk ook een zonnewijzer (deze is gestolen). Een HEK scheidt de tuin van de openbare weg. De villa is gelegen aan het Oosterdiep, in het als beschermd gezicht voorgedragen gedeelte.

Waardering

Complex bestaande uit een villa met aangebouwde garage en hek van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een villa met garage en hek uit 1928

- vanwege de opvallende detaillering en het materiaalgebruik

- vanwege zakelijk-expressionistische vormgeving en de Art Déco ornamentiek

- vanwege de hoge mate van gaafheid van de samenstellende onderdelen

- vanwege de markante ligging aan het Oosterdiep, in het als beschermd gezicht voorgedragen gedeelte.