Inleiding

Hervormde KERK uit 1889, opgetrokken in een Eclectische trant op de wierde van Rottum. Op deze plek stond eerder een kloosterkerk waarvan de gebinten zijn verwerkt in de huidige kerk. Toen de hervormde gemeente begin jaren zeventig werd samengevoegd met die van Usquert, raakte het gebouw zijn functie kwijt en is het in 1973 verkocht aan een particulier, een zekere heer Knol. Deze restaureerde het pand, evenals een groot aantal, voornamelijk familie ZERKEN die hij her en der, veelal in stukken op het kerkterrein aantrof. De gerestaureerde zerken liet hij op een rij aanbrengen aan de zuid- en westzijde van de kerk en langs een muurtje aan de noordzijde van de kerk.

Omstreeks 1980 nam de Stichting Rottumer kerk het kerkgebouw over en besloot weer kerkdiensten te gaan houden, een initiatief dat sindsdien voortzetting vindt.

Bij de kerk ligt een deels ommuurde begraafplaats (niet beschermd) met diaconiewoning (monumentnummer 23462), daterend uit de 17de of 18de eeuw. De entree tot kerk en begraafplaats wordt gevormd door een HEK met Art Nouveau motieven, waarschijnlijk uit het begin van deze eeuw, dat is aangebracht tussen een MUURWERK (waarschijnlijk nog uit de tijd van de oude kerk) dat de begraafplaats van de openbare weg scheidt. In de kerk bevinden zich enkele 17de-eeuwse en jongere interieuronderdelen, een uurwerk uit 1723 van Hendrik Hogenberg en een uit de vorige kerk afkomstig orgel uit circa 1861, dat na gereedkoming van de kerk uit 1889 een nieuwe kas met front kreeg.

Waardering

Complex bestaande uit een kerk met verzameling zerken, een muurwerk en een toegangshek van algemeen belang

- als weinig voorkomend voorbeeld in de provincie Groningen van een hervormd complex met kerkgebouw uit het eind van de 19de eeuw met deels oudere interieuronderdelen

- vanwege de hoge mate van gaafheid van de samenstellende onderdelen

- vanwege de functionele en ruimtelijke relatie van de verschillende onderdelen