Inleiding

In 1889 en 1890 gebouwde STOOMDRUKKERIJ met bijbehorende WINKEL en BOVENWONING. Drukkerij (1889) zowel als winkel (1890) zijn gebouwd in opdracht van Eduard IJdo naar ontwerp van architect D. Veilbrief. De meest representatieve gevels van zowel de winkel als de drukkerij zijn opgetrokken in een nauw aan de Neo-Hollandse Renaissance verwante, destijds zeer gangbare bouwstijl. De overige gevels hebben geen bijzondere kenmerken. Delen van het winkelinterieur zijn nog in oorspronkelijke staat en vallen eveneens onder de bescherming van rijkswege. Zowel de op de Hooglandsekerkgracht georiënteerde winkel als de aan water (Oude Rijn) gesitueerde drukkerij maken deel uit van het beschermde stadsgezicht.

Omschrijving

In baksteen opgetrokken complex, bestaand uit een op de Hooglandse Kerkgracht georiënteerde winkel met bovenwoning en een hiermee aan de achterzijde verbonden, met de belangrijkste, meest representatieve gevel op de Oude Rijn georiënteerde drukkerij.

Waardering

De stoomdrukkerij met winkel en bovenwoning zijn van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde als representatieve overblijfselen van een (destijds) belangrijke bedrijvigheid in Leiden en de detaillering en materiaalgebruik van de voor de bouwtijd zeer karakteristieke voorgevels.

Er is tevens sprake van ensemblewaarde vanwege de relatie tussen de gevels en de oorspronkelijke functie en vanwege de bijzondere verkaveling van het geheel.

Het complex is bovendien van belang vanwege de gaafheid en de herkenbaarheid van het exterieur en delen van het interieur.