Inleiding

Het SPORTPARK aan de Leeuwarderweg, gebouwd in 1927 naar een ontwerp van de gemeente-architect J. de Kok in de stijl van het Expressionisme, is van meet af aan in gebruik bij de oudste Sneker voetbalvereniging L.C.S. Het complex bestaat uit een TOEGANGSPOORT met kassa's en een TRIBUNEGEBOUW met kantine. Op het terrein bevinden zich kleedruimtes die vanwege te geringe ouderdom buiten de bescherming van rijkswege vallen.

De toegangspoort en het volledig in hout uitgevoerde tribunegebouw zijn gebouwd in een expressionistische vormentaal. Met name het houten tribunegebouw, dat met de bouw van nieuwe kleedruimtes in de jaren 80 is ingekort, is een zeldzaamheid en uniek voor Friesland.

Het sportpark, dat tegenwoordig volledig omsloten is door bebouwing, lag vroeger aan de rand van de stad. Het terrein aan de zuidzijde van de Leeuwarderweg wordt als het ware in tweeën gedeeld door het tribunegebouw met in het verlengde de toegangspoort, waarbij de tribune gericht is op de oostzijde van het park. Voorheen lag hier tevens een atletiekbaan, tegenwoordig zijn er alleen nog voetbalvelden.

Waardering

Het Sportpark aan de Leeuwarderweg, met toegangspoort en tribunegebouw, is van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang:

- als bijzondere uitdrukking van een sociaal-culturele ontwikkeling;

- voor het oeuvre van de architect;