Inleiding

Complex van KLOOSTER met OPENBARE KAPEL, gesticht door de paters Kruisheren in 1904-1905, ter plaatse van een kapel uit de Middeleeuwen (1272), met klooster uit ca. 1700 en een devotiekapel van Maria ter Linde uit 1710. Het geheel is uitgevoerd in neogotische stijl naar ontwerp van C. Franssen en heeft een U-vormige plattegrond, die mede ontstaan is doordat de nieuwbouw om de later gesloopte oude kapel heen is gebouwd.

Waardering

Het kloostercomplex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een geestelijke ontwikkeling, namelijk de hernieuwde bloei van orden in de vroege twintigste eeuw en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het klooster. Het is tevens van belang omdat de gebouwen de aanwezigheid en vorming van vele eeuwen kloostercultuur en devotie ter plaatse materialiseren. Het is architectuurhistorisch van belang vanwege de stijl, het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek en is tevens van belang als voorbeeld van het werk van de architect Franssen. Het heeft ensemblewaarden vanwege de samenhang van klooster en openbare kapel. Het is tevens van belang in samenhang met de gaafheid van de omgeving.