Inleiding

Het complex bestaat uit een BOERDERIJ met STOOKHOK, HOOISCHUUR met STAL, en kleinere SCHUUR, in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant. De boerderij, het stookhok en de kleine schuur dateren van ongeveer 1890, de hooischuur is mogelijk ouder. Het complex staat op een groot rechthoekig terrein weide- en bouwland, afgebakend door houtsingels, aan de zuidkant van het hoofdlint van Wouterswoude. De iets teruggerooide boerderij staat met de voorgevel naar de weg; het stookhok rechts daarnaast, met de kopse gevel georiënteerd op de boerderij en ermee verbonden door een schutting. De hooischuur met stal staat rechts achter de boerderij en is haaks daarop georinteerd, met de ingang op het oosten. De kleinere schuur staat links achter de boerderij en is georiënteerd op de weg. Een oprit gaat langs de boerderij naar de beide schuren. Achter de groep gebouwen ligt een moestuin; het overige terrein bestaat nu uit weiland. Rond 1920 is een stalgedeelte aan de hooischuur toegevoegd door dakschild en gevel door te trekken; in dezelfde tijd is in de boerderij een winkeltje ingericht, waarvan de toonbank nog aanwezig is. Het schuurgedeelte van de boerderij is deels verbouwd halverwege de twintigste eeuw; daarbij is ook de achtergevel vernieuwd en gewijzigd onder andere door vensters aan te brengen.

Een tweetal ruïneuze schuurtjes achter de genoemde schuren en een melkbussenhok achter het stookhok vallen buiten de bescherming van rijkswege wegens te weinig monumentale waarde.

Waardering

Het complex bestaande uit een boerderij met stookhok, hooischuur en bijschuur uit circa 1890 te Wouterswoude is van algemeen cultuurhistorisch belang:

- als karakteristiek voorbeeld van een keuterij, verbonden met het sociaal-economisch verleden van Wouterswoude,

- vanwege de hoge mate van gaafheid van de exterieurs van de onderdelen van het complex,

- vanwege de sterke visuele en functionele samenhang van bebouwing en erfinrichting,