Complexomschrijving

Inleiding

Complex bestaande uit een rooms-katholieke KERK "Maria ten Hemelopneming", een PASTORIE en een BEGRAAFPLAATS met ROUWKAPEL. De kerk is in 1880/81 gebouwd naar een ontwerp van architect A. Tepe in neo-gotische stijl, op de plaats van een oude kerk uit 1803. Aannemer bij de bouw was C. van Schaik uit Utrecht. De pastorie, die in de tijd van de oude kerk werd gebouwd, bleef bewaard. Dit uit 1857 daterende pand werd ontworpen door architect J.F. Scheepers uit Groningen. Op het terrein achter de kerk werd in de winter van 1876/77 de begraafplaats aangelegd, die in vier klassen werd verdeeld. In 1878 kreeg architect J. Balvert uit Pannerden opdracht een tekening te maken in gotische stijl van een rouwkapel. In 1880 werd de kapel gebouwd door dezelfde aannemer als van de kerk, C. van Schaik.

Kerk en pastorie zijn middels een tussenlid met elkaar verbonden en liggen beide aan de Grotestraat. De kerk ligt achteruit aan een iets verhoogd gelegen voorplein, dat van de straat gescheiden wordt door een bakstenen muurtje met pijlers en stalen buizen. Een stoep van baksteen vormt de entree tot het plein. Links van het kerkterrein loopt een pad naar achteren naar de begraafplaats.

Complex, bestaande uit kerk, pastorie en begraafplaats van algemeen belang

- als voorbeeld van een coherent, doch uit verschillende bouwtijden bestaand rooms-katholiek complex uit de tweede helft van de 19de eeuw

- vanwege de esthetische kwaliteit van het ontwerp

- vanwege de hoge mate van gaafheid van het complex