Omschrijving

De buitenplaats NIEUWENBROEK bestaat uit een gaaf bewaard edelmanhuis uit de 16e eeuw en een poortgebouw met rijke middenpartij op een omgracht terrein; het park bestaat uit nieuw ingerichte tuinen binnen en buiten de gracht, een kleine aanleg in landschapsstijl (XIX), en verder agrarische gronden en bos. Het geheel is met name utilitair-agrarisch van karakter. Het complex ligt aan de zuidoostzijde van het dorp Beesel tegen de kern en wordt aan de noordzijde begrensd door de Huilbeek, aan de oostzijde door agrarische gronden van derden, aan de zuidzijde door een smalle asfaltweg (Bakheide genaamd) en aan de westkant door de Ruys van Splintersingel (dorpszijde). Het complex bestaat uit: HOOFDGEBOUW (1), PARKAANLEG (2), BIJGEBOUWEN (3) en BRUG (4).

Binnen de grenzen van het complex bevinden zich de volgende onderdelen, die niet beschermenswaard zijn vanwege hun geringe leeftijd: de paardenstal in de wei naast de oprijlaan, de aanbouw/uibreiding (jaren 50) van het poortgebouw, de glazen serre aan de oostgevel van het huis plus de hiernaast gelegen houten brug, alle priëlen, het zwembad en het ommuurde rozentuintje. Ook de veldkapel aan het begin van de oprijlaan is niet beschermenswaardig: maakt geen deel uit van de parkaanleg; bovendien heeft het gebouwtje geen overtuigende monumentale waarde.

Op de bij de omschrijving behorende kaart is de omgrenzing van het complex alsmede de aanduiding der onderdelen aangegeven.

Waardering

De historische buitenplaats NIEUWENBROEK is van algemeen cultuurhistorisch belang vanwege de ouderdom en vanwege de vrijwel ongestoorde ligging van het complex in het landschap in samenhang met het dorp.