Inleiding

COMPLEX, Pollux genaamd, bestaande uit een DWARSHUISBOERDERIJ, getuige de gevelsteen in het voorhuis gebouwd in 1818 door J.P. Vork en A.L. Diekhuis, een vrijstaande BIJSCHUUR vermoedelijk daterend uit het laatste kwart van de 19de eeuw, een KOETSHUIS van omstreeks 1900, HEKPIJLERS vermoedelijk daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw en de ERFINRICHTING met dubbele omgrachting. In 1818 werd op de plek van een oudere boerderij, vermoedelijk uit 1765, een nieuwe boerderij gebouwd. Aan het voorhuis is aan de noordkant een tuinmuur aangebouwd. In het voorhuis zijn nog restanten aanwezig van het vorige voorhuis dat vermoedelijk uit 1765 dateerde. In het laatste kwart van de 19de eeuw is het voorhuis verbouwd en kreeg het een Eclectisch uiterlijk. Het interieur van het voorhuis is in de jaren dertig van de 20ste eeuw opnieuw verbouwd. Bij het complex behoorden aanvankelijk tevens een aangebouwde bijschuur en een stookhut die na de Tweede Wereldoorlog zijn afgebroken. Pollux is gelegen ten zuidoosten van het gehucht Zuurdijk, tegen de oude dijk langs het Reitdiep aan. Op dezelfde plek lag vroeger een boerderij die tot de Reformatie tot het klooster van Wittewierum behoorde. Omstreeks 1811 was Pollux samen met het ernaast gelegen Castor in handen van dezelfde eigenaar. De namen van de twee boerderijen verwijzen naar de gelijknamige tweelingbroers uit de Antieke Oudheid, waarvan de één, Pollux, onsterfelijk was en de ander, Castor, sterfelijk.

Waardering

Complex Pollux, bestaande uit een dwarshuisboerderij, een bijschuur, een koetshuis, hekpijlers en erfinrichting van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang:

- als voorbeeld van een dwarshuisboerderij met aanzien uit de tweede helft van de 19de eeuw in de provincie Groningen

- vanwege de sobere eclectische vormgeving en ornamentiek van het voorhuis van de boerderij

- vanwege de hoge mate van gaafheid van de verschillende onderdelen van het complex