Inleiding

Op het erf Geerdink Johannink staan een monumentale BOERDERIJ VAN HET DWARSHUISTYPE met tweekaps bedrijfsgedeelte, een vm. SCHAAPSKOOI, een vm. HOOISCHUUR en een SCHUUR. Op het erf staan solitaire bomen.

De monumentale boerderij is gebouwd in 1905. In de westgevel zijn twee steenverzamelingen ingemetseld in de spaarvelden boven de baanderdeuren. Eén verzameling gedenkt eerdere bewoners van de boerderij. Linksboven is een steen ingemetseld met: "Jan Geerdink Gesina Wulferink Ehel(eute) anno 1775". De steen rechtsboven vermeldt de schoonvader van stichter G. Johannink: "J. Fleerkotte, 1886". Middenrechts een jaartalsteen met klauwstukken: "MDCCLXXV". In de lijst waarin de stenen gezet zijn, staan de ouders van de huidige bewoner J. Geerdink Johannink: "G. Johannink H. Fleerkotte 1905". De tweede verzameling bevat o.a. souvenirs van een bedevaartsreis naar Jeruzalem die pastoor Geerdink (1865-1916) ondernam. De reis was onderdeel van de Pilgerreise des Palästina Vereins der Katholiken Deutschlands, georganiseerd in 1894. Reisgenoot was Mgr. A.J. Schaepman, destijds aartsbisschop van Utrecht. De omlijsting vermeldt: "Deze steenen zijn medegebracht uit Rome 1867 en uit het H. Land 1894 en aan zijn ouderlijk huis geschonken door Egb. Geerdink, rustend pastoor 1905". De 3 stenen links vertegenwoordigen het Heilige Land: "Ingesloten steenen zijn 1. Nazareth 2. Bethléém 3. Jerusalem". Elders is de afkomst van deze stenen door pastoor Geerdink beschreven: 1. uit het woonhuis van Jezus, Maria en Jozef, 2. van naast de kribbe en 3. van de Calvarieberg uit de H. Graf Kerk. De steen rechts heeft het opschrift: "Grafsteen uit de catacombe van S. Callistus te Rome".

De eenbeukige vakwerkschuur, de voormalige schaapskooi (monumentnummer 35767) is in 1860 gebouwd. De hooischuur (monumentnummer 35767), eveneens vakwerk, in 1850. De derde, eind 19e eeuwse schuur is een eenvoudige bakstenen schuur (monumentnummer 507951).

Waardering

Erf Geerdink Johannink met boerderij en bijgebouwen van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege:

- de bewonersgeschiedenis

- de kwaliteit van de gebouwen op het erf