Inleiding

Het aan het Noord-Willemskanaal gelegen complex Bosch en Vaart bestaat uit het gelijknamige HERENHUIS, een ORANJERIE (ook bekend als appelschuur) met STOOKHOK, een TUINKOEPELTJE en een KOETSHUIS. Herenhuis en oranjerie dragen de kenmerken van het Eclecticisme en de Chaletstijl.De geschiedenis van Bosch en Vaart is niet volledig te achterhalen. Getuige de gevelsteen in het herenhuis is het complex opgericht in 1881 in opdracht van de familie Inden. Indertijd droeg het huis de naam Villa Anna.

Het herenhuis is gelegen in een in landschappelijk stijl aangelegde tuin; de oranjerie met naastgelegen stookhok ligt op het terrein van de boomgaard; het koetshuis ligt op de zuidelijke rand van het oorspronkelijke terrein; het tuinkoepeltje staat aan het begin van de lange (opnieuw) met bomen beplante en door een houten hek tussen lagen bakstenen gemarkeerde oprijlaan aan de Groningerstraat.

Waardering

Het complex Bosch en Vaart, bestaande uit een herenhuis, een oranjerie met bijbehorend stookhok, een tuinkoepeltje en een koetshuis is uit een oogpunt van cultuurhistorie van nationaal belang vanwege de bijzondere technische en typologische ontwikkeling; tevens is het complex van architectuurhistorisch belang vanwege de vormgeving, het ontwerp, de gaafheid, de herkenbaarheid en de zeldzaamheid; daarnaast is het complex van stedebouwkundig belang vanwege de grote onderlinge samenhang tussen de gebouwen en de inrichting van het terrein.