529142 - Het Nieuw Kasselder
Varsseveld B 6793
Kasselderkerkpad 2, 7065 BX te Sinderen

Omschrijving onderdeel 1:

T-BOERDERIJ met aangebouwde SCHUREN (1) als onderdeel van het boerderijcomplex 'Het Nieuw Kasselder' gebouwd op een onregelmatige plattegrond en samengesteld uit een deel met dwarsgeplaatst voorhuis onder een afgewolfd zadeldak gedekt met gesmoorde Muldenpannen. Op de nok bevinden zich twee bakstenen schoorstenen met dekplaten. Het dak van het achterhuis is aan de zijde van de achtergevel afgewolfd en is gedekt met gesmoorde oud-Hollandse pannen. Evenwijdig aan het achterhuis is een schuur aangebouwd onder een afgewolfd zadeldak gedekt met gesmoorde Muldenpannen. In het linker dakschild bevindt zich de bakstenen schoorsteen van de bakoven in de schuur. Tegen de schuur is een tweede schuur aangebouwd onder een tot een lessenaarsdak gewijzigd dak. De gevels worden overwegend afgesloten door geprofileerde bakgoten op klossen. De schuine delen van het dak zijn boven de gevels voorzien van windveren. De gebouwen zijn opgetrokken in rode baksteen, gemetseld in kruisverband. De gevels zijn voorzien van een gepleisterde grijs gesausde plint.

De zorgvuldig gedetailleerde VOORGEVEL van de boerderij is zes traveeën breed en heeft in de vierde travee de ingang. De ingang bestaat uit een inpandig portiek dat voorzien is van een zwart-witte tegelvloer. De voordeur is uitgevoerd als een paneeldeur met vier panelen waarboven een enkelruits bovenlicht. De overige traveeën van de begane grond bezitten ieder een venster met de indeling van een enkelruits schuifraam. De verdieping is voorzien van zes zoldervensters met enkelruits ramen. De vensters en de portiekopening worden afgesloten door blinde segmentboogjes met gebosseerde aanzetstenen en van diamantkoppen voorziene sluitstenen. Deze boogvelden zijn gedecoreerd met florale motieven. De gevel heeft zeven decoratieve gietijzeren muurankers. De terugliggende voorgevel van de links gelegen vaaltschuur is symmetrisch ingedeeld en is drie traveeën breed. De tweede travee is voorzien van een opgeklampte deur en een tweeruits bovenlicht. De twee overige traveeën op de begane grond zijn voorzien van zesruits schuiframen. De verdieping is voorzien van drie kleinere vensters met tweeruits ramen. De deuropening en de vensteropeningen worden afgesloten door blinde segmentboogjes met gepleisterde boogvelden voorzien van florale decoraties. De links aansluitende gevel is voorzien van diverse stalramen.

De twee traveeën brede LINKER ZIJGEVEL van het voorhuis heeft op de begane grond twee vensters als in de voorgevel waarvan één venster nog voorzien is van een T-schuifraam en het ander venster voorzien is van enkelruits raam. Uiterst links bevindt zich een deuropening waarin een paneeldeur en een enkelruits bovenlicht. De verdieping bezit twee kleinere vensters voorzien van stolpramen en enkelruits bovenlichten. De vensters worden afgesloten als in de voorgevel. De zijgevel van de schuur is voorzien van meerdere stalraampjes en staldeuren.

De ACHTERGEVEL is samengesteld uit de brede nagenoeg symmetrisch ingedeelde gevel van het achterhuis van de boerderij en de rechts hiervan gelegen minder hoge en asymmetrisch ingedeelde gevels van de schuren. De achtergevel van de boerderij bezit een door een korfboog met aanzetstenen en een sluitsteen afgesloten deeldeuropening met deeldeuren. Aan weerszijden van de openingen bevindt zich een halfrond afgesloten zevenruits ijzeren stalraam en een door een korfboog met aanzetstenen en een sluitsteen afgesloten staldeurtje. Boven de deeldeuropening bevindt zich een halfronde stalraamopening met aan weerszijden een occulus waarin een ijzeren margrietraam. De gevel van de direct rechts gelegen schuur bezit een door een korfboog met aanzetstenen en een sluitsteen afgesloten deeldeuropening die voorzien is van deeldeuren. Aan weerszijden hiervan bevindt zich een door een segmentboogje afgesloten ijzeren stalraam van het type spinnekop. Links van het linker stalraam bevindt zich een rechtgesloten staldeurtje. In de geveltop bevinden zich twee oculi met ijzeren margrietramen. De uiterst rechts gelegen lage schuur is voorzien van twee rechtgesloten staldeurtjes.

De RECHTER ZIJGEVEL van het voorhuis heeft een indeling als de linker zijgevel met onder het rechter venster een getralied kelderlicht. De gevel van het achterhuis heeft links een deuropening voorzien van een deur en een tweeruits bovenlicht. Aan weerszijden van de deuropening bevindt zich een venster met een zesruits schuifraam. Onder het linker venster bevindt zich een kelderlicht. Direct rechts van de deuropening heeft de gevel een klein cirkelvormig raampje. Het resterende deel van de gevel is voorzien van drie getoogde staldeurtjes, een getoogd betonnen stalraam en twee halfronde ijzeren stalraampjes.

Het grotendeels gaaf bewaarde INTERIEUR van de boerderij heeft in het voorhuis onder meer nog een gang belegd met ruitvormige tegels in de kleuren oker, zwart en grijs. De tegels zijn gelegd in een regelmatig patroon van zeshoeken. De vloer is aan weerszijden voorzien van een tegelfries met florale motieven. De woonkamer en keuken zijn voorzien van tegelvloeren met zeshoekige tegels. De woonkamer bezit een geschilderde lambrisering bestaande uit gemarmerde panelen met ingezwenkte hoeken tegen een zwarte achtergrond. De keuken bezit nog een gehoute schouw met naastgelegen vitrinekast. De rechter voorkamer bezit nog een marmeren schoorsteenmantel en een mogelijk nog in de oorspronkelijke kleur groen geschilderd houten plafond. In het achterhuis bevinden zich onder meer nog een kast voor lijn- oliekoeken en een meidenkamer waaronder een kelder met een houten zoldering en een klinkervloer. Het achterhuis is voorzien van dubbele ankerbalkgebinten. Opvallend is de in de aangebouwde schuur gelegen bakoven, een element dat meestal in een vrijstaand bakhuis wordt aangetroffen.

Waardering

De BOERDERIJ met aangebouwde SCHUREN (1) als onderdeel van het boerderijcomplex 'Het Nieuw Kasselder' is van algemeen architectuurhistorische, cultuurhistorische en stedenbouwkundige waarde:

- vanwege de toepassing van een voor de bouwtijd karakteristieke detaillering en materiaalgebruik waarbij onder meer de toepassing van gedecoreerde gepleisterde boogvelden opvalt;

- vanwege de vele bewaard gebleven oorspronkelijke interieurelementen waaronder een keuken met schouw en vitrinekast, een bakoven en gehoute deuren. Opvallend en betrekkelijk zeldzaam is de bewaard gebleven geschilderde lambrisering in de woonkamer. Ook de bakoven in de aangebouwde schuur heeft een zeldzaamheidswaarde;

- vanwege de functioneel ruimtelijke samenhang met de overige onderdelen van het complex zoals de vrijstaande schuur en het erf.

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) T-huisboerderij