524818 - Westelijke Tramremise
Amsterdam Q 9117
Tollensstraat 60, Amsterdam
Hannie Dankbaarpassage 27, 1053 RT te Amsterdam
Hannie Dankbaarpassage 35, 1053 RT te Amsterdam
Hannie Dankbaarpassage 43, 1053 RT te Amsterdam

Omschrijving

TWEE WERKPLAATSEN uit 1903 (3) onderdeel van het westelijk tramremise complex, gelegen achter het hek in de Tollensstraat. De twee grote werkplaatsen zijn gesitueerd op een langgerekte plattegrond en hebben gevels met gescheiden poorten. De bakstenen gevels zijn op een geheel eigen wijze uitgewerkt. De linkerhal heeft drie getoogde ramen en een tuitgevel boven de toegangspoort met hoge openslaande poortdeuren. Aan de rechterzijde onder rechte gevelbeëindiging een eenvoudige toegang met bovenlicht. De rechterhal heeft een gesloten gevel boven de toegangspoort, waar zich een tekststeen bevindt met daarop "Gemeente tram" en een vooruitspringend centraal gesitueerde risaliet, voor het overige een rechte gevelbeëindiging. De massieve decoratieve gevels zijn verlevendigd met decoratieve elementen die op een lijn zijn gehouden met het muuroppervlak. Ramen, dakrand en deuropeningen worden geaccentueerd door omlijstingen van natuursteen. Het interieur wordt in tweeën gedeeld door een centraal trappenhuis waarop een kantoorruimte en de sanitaire voorzieningen uitkomen.

Waardering

Tweetal werkplaatsen van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische en typologische waarde. Verder belang als historisch-functioneel onderdeel van het complex van de tramremise.

Nee Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Tramremise
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Werkplaats