Venray K 2
Westerbeek

Inleiding.

Op de grens met de gemeente Oploo, St.Anthonis en Ledeacker ligt in het Defensiekanaal een betonnen stuw annex verdeelwerk (S11). Deze behoort tot het oorspronkelijke ontwerp van het Defensiekanaal en dateert uit 1939. Door middel van het verdeelwerk kon de hoogte van de waterstand in het Defensiekanaal worden geregeld: overtollig water werd en wordt in oostelijke richting naar het Afleidingskanaal afgevoerd en uiteindelijk, via de Molenbeek, op de Maas geloosd. Het verdeelwerk wordt verdedigd door de S-kazemat K59.

Omschrijving.

Het verdeelwerk bestaat uit een tweetal stuwen: aan de noordelijke zijde staat in het Defensiekanaal een standaard betonnen stuw als beschreven in de complexomschrijving. Van belang is dat de oorspronkelijke, aan de bovenzijde getande schuif, inclusief een deel van de oorspronkelijke handbediende bewegingsinstallatie (aan de westelijke zijde), nog aanwezig is. Ook de betonnen stuwvloer- en wanden zijn nog op hun plaats. Aan de oostelijke zijde bevindt zich een kleinere, vaste stuw, die deel uitmaakt van de betonnen stuwwand. Door deze stuw vloeit het overtollige water via het Afleidingskanaal af naar de Maas. De schuif in de stuw is niet meer aanwezig.

Waardering.

Het verdeelwerk is van algemeen belang. Het heeft cultuur-historische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele en geografische ontwikkeling, namelijk de versterking en daaropvolgende verdediging van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog en is als zodanig een belangrijk document van de militaire geschiedenis. Het is architectuur- en bouwhistorisch van belang wegens het bijzondere materiaalgebruik en de toepassing van moderne materialen en technieken, met name in het aanpassen van de waterhuishouding voor militaire doeleinden. Het is ook van belang voor de typologische ontwikkeling van diverse verdedigingsobjecten- en structuren inzake de nationale landsverdediging.

Het object heeft ensemblewaarden als essentieel onderdeel van een groter geheel: enerzijds als onderdeel van de landsverdediging (het geheel aan stellingen aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog), en anderzijds als belangrijk (structurerend) onderdeel van het Peelgebied dat als militair landschap cultuur-historisch van belang is. De anti-tankgracht heeft een bijzondere historisch-ruimtelijke relatie met wegen, wateren en bodemgesteldheid van het gebied. Deze verweving geeft het complex ook een grote belevingswaarde.

Verder moet gewezen worden op de gaafheid van het gehele complex. Daarbij is de gehele stelling als grootschalig militair complex en herinnering aan een grootscheeps uitgevoerde verdedigingsmaatregel in relatie met de Tweede Wereldoorlog in Limburg zeldzaam.

Ja Weg- en waterbouwkundige werken Waterkering en -doorlaat Stuw