Zaltbommel G 1116
Zaltbommel G 1117
Bij Steenweg 2, 5301 HL te Zaltbommel

Inleiding

Voormalige WEEGBRUG met bijbehorend WEEGHUISJE, vermoedelijk gebouwd in 1929. De brug met weeghuisje zijn gelegen aan de noordwestzijde van de Steenweg, nabij het hotel Tivoli. De brug heeft dienst gedaan voor het wegen van de suikerbietenoogst, die werd aangevoerd met paard en wagen. Ook maakte de rijkspolitie gebruik van de brug voor controles.

De brug is thans buiten gebruik, maar wordt nog steeds zorgvuldig onderhouden en regelmatig geijkt.

Omschrijving

Het in halfsteens verband gemetselde, bakstenen gebouwtje is opgetrokken op rechthoekige grondslag en telt één bouwlaag onder een licht overkragend plat dak.

De VOORGEVEL heeft boven een hoge gemetselde borstwering een breed kozijn, dat doorloopt om de hoek. Het kozijn bevat in het midden een 4-ruits venster en links en rechts twee 2-ruits draairamen.

De LINKER ZIJGEVEL bevat een 2-ruits draairaam.

De ACHTERGEVEL is blind.

De RECHTER ZIJGEVEL bevat een 2-ruits draairaam en een opgeklampte deur.

Het INTERIEUR is nog volledig intact, inclusief de onderdelen om te wegen.

Voor het gebouwtje ligt de weegbrug, bestaande uit een grote betonnen plaat met stalen randen. In oorsprong had de brug een houten dek.

Voormalige weegbrug uit ca 1929.

- Van cultuurhistorische waarde vanwege de verschijningsvorm en voormalige functie, welke verbonden zijn met een historische- en economische ontwikkeling. De weegbrug, waarvan er meerdere in de Bommelerwaard voorkomen, is nauw verbonden met de agrarische functie van de Bommelerwaard en de produkten die daarin werden gekweekt.

Tevens van waarde als voorbeeld van een technische ontwikkeling.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Handel en kantoor Weegbrug met weeghuisje