Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
522415
Complexnummer
522413 - Kerkhof Bokhoven
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82691/99
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
's-Hertogenbosch R 548
Bokhoven, BY Gravin Helenastraat 1

Omschrijving

Inleiding.

GRAFMONUMENT, voor Gerardus van ..rleeden (1811-1875) en diens vrouw Adriana Nefkens (1811-....), circa 1890 in neogotische vormen opgetrokken. Op grond van de overeenkomsten in type, uitvoering en detaillering mag worden verondersteld dat de maker van dit grafmonument dezelfde is als die van onderdeel I

Omschrijving.

Het circa 2.30 m hoge grafmonument bestaat uit een samengesteld vierkanten hardstenen basement waarop een uit kalksteen gehouwen staande vrouwenfiguur is geplaatst. De vrouw is gekleed in een hemd met daaroverheen een lange mantel. Beide handen rusten voor het lichaam op een anker. De vrouw heeft het hooft licht opgeheven en kijkt omhoog. In het basement is aan de voorzijde in reliëf een schild aangebracht. Het schild is zwaar beschadigd en de tekst is nog slechts gedeeltelijk leesbaar. Deze luidt: "Godvruchtig aandenken aan Gerardus van ..rleeden 1819-1875, Adriana Nefkens zijne vrouw 1811-.... R.I.P.".

Waardering.

Het grafmonument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van het grafmonument. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig van belang is. Het is gaaf bewaard gebleven en typologisch zeldzaam.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 522413. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Grafmonument Katholieke begraafplaats

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1890
1890
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Gotiek
invloeden