Dordrecht H 4331
Dordrecht, Visbrug

Inleiding

In 1901 gebouwde vaste VERKEERSBRUG/OVERKLUIZING over de Voorstraathaven, de voormalige Vischhaven. De als de Visbrug bekende overkluizing vormt de vaste verbinding tussen de Voorstraat en de Groenmarkt en verving een veel smallere, beweegbare brug over de toen nog bevaarbare haven. De Visbrug maakt deel uit van het beschermde stadsgezicht van Dordrecht.

Omschrijving

De Visbrug vormt tegenwoordig een bestrate en betegelde, vaste noord-zuidverbinding tussen de Voorstraat en de Groenmarkt. Het geplaveide brugdek ligt op groot aantal stalen balken. De onderdoorgangen zijn aan beide zijden voorzien van deels horizontaal gebogen liggers (lateien) van geklonken staal, waarop enkele lagen baksteen liggen. Hierop liggen randen van beton, waaraan smeedijzeren brugleuningen met onder meer getordeerde spijlen zijn bevestigd. In het midden van beide brugleuningen staat de gietijzeren sokkel van een lantaarnpaal, waarop tegenwoordig een ijzeren bloembak staat. De brugleuningen zijn tevens bevestigd aan de achterste kopgevelhoeken van de panden aan de Voorstraat en de Groenmarkt. Waar de uiteinden van de overkluizingen de zij- en de achtergevels van de Voorstraat en de Groenmarkt en de kademuren raken rusten ze op gebosseerde hoekblokken. De hoekverbindingen tussen de overkluizing met de achtergevels en de kademuren zijn gebogen. Er bevindt zich bovendien een trap met hardstenen treden naar het water aan de zuid-oostelijke Voorstraatzijde.

Waardering

De Visbrug is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de stedenbouwkundige waarde.

-\tDe Visbrug heeft cultuurhistorische waarde als goed bewaard gebleven brug uit de vroege twintigste eeuw, die een belangrijke verbinding vormt tussen twee van de van oudsher, in sociaal-economisch opzicht, belangrijkste straten in Dordrecht.

-\tDe Visbrug heeft architectuurhistorische waarde vanwege de voor de bouwtijd karakteristieke vormgeving, constructie en materiaalgebruik.

-\tDe Visbrug heeft stedenbouwkundige waarde vanwege de prominente ligging en als een belangrijke verbinding tussen twee hoofdstraten.

-\tDe Visbrug is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid.

Onbekend ; Zuid-Holland