Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
522005
Complexnummer
522003 - Plezenburg
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82928/49
Kadastrale aanduiding
Leuth C 1457
Plezenburgsestraat 17, 6578 JD te Leuth

Omschrijving

SCHUUR (B) van het type hallehuis. Het bijna vrijstaande bijgebouw is opgetrokken in baksteen en gedekt door een met riet belegd wolfsdak met gesmoorde nokvorsten. De VOORGEVEL is vanaf de openbare weg nauwelijks zichtbaar. De RECHTER ZIJGEVEL is vanaf de openbare weg niet zichtbaar. De LINKER ZIJGEVEL is vanaf de openbare weg niet zichtbaar. De ACHTERGEVEL heeft in het midden een korfboogvormige dubbele deeldeur geflankeerd door kleine halfrond afgesloten vensters met vermoedelijk gietijzeren vorktracering. Aan weerszijden bevinden zich rechtafgesloten staldeuren. Hoog in de gevel onder het wolfsdak bevindt zich een ronde gevelopening. De gevel is voorts voorzien van gevelankers en onder het dak afgewerkt met gemetselde vlechtingen.

Waardering

SCHUUR (complexonderdeel B)

-Van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een agrarisch bijgebouw op boerenerf, in casu een schuur van het type hallehuis waarin de oorspronkelijke functie nog goed afleesbaar is. In samenhang met de boerderij is er sprake van een grote ensemblewaarde.

-Van stedenbouwkundige waarde als essentieel onderdeel van het boerderijcomplex, dat in het buitengebied bij Leuth vanwege de markante hoofdvorm en de ligging op een hoge pol een grote beeldbepalende rol speelt.

-Van cultuurhistorische waarde als essentieel onderdeel van het complex, dat een uiting is van een agrarische en landschappelijke ontwikkeling en een deel representeert van het boerenbestaan aan het begin van de twintigste eeuw.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 522003. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Schuur(M)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1810
1810
globaal

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Halleschuur

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing