521902 - Boerderijcomplex
Zouteveen M 355
Bij Oostveenseweg 7, 2636 EC te Schipluiden

Inleiding

STAL annex KARNSCHUUR omstreeks 1900 in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant opgetrokken, behorende bij het boerderijcomplex Oostveenseweg 7. De twee onderdelen zijn onderling verbonden door een houten schutting. De situering is aan de rechterzijde van de boerderij. Tussen de stal annex karnschuur en de boerderij is een klinkerbestrating aangelegd.

Omschrijving

De karnschuur, met één deur, is een vierkant bouwlichaam met wanden van gerabatte houten delen die op een stenen plint geplaatst zijn. Het zadeldak is met Hollandse pannen gedekt. De stal is een rechthoekig in kruisverband opgetrokken bouwlichaam onder een met rode Hollandse pannen gedekt zadeldak. In de kopse kant naar de karnschuur bevindt zich een mestluik onder een vierruits venster.

In de gevel die naar de boerderij gericht is bevinden zich drie gedeelde en gewone deuren en twee mestluiken. In de andere lange zijgevel drie ramen met luiken onder tweeruits bovenlichten, twee vierruitsvensters, een dubbel zesruits klapraam en een mestluik.

In het interieur van de karnschuur zijn de karnpaal en de bestrating met gele IJsselsteentjes nog aanwezig.

Waardering

De stal annex karnschuur is van algemeen belang vanwege cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde

-als operationeel en karakteristiek onderdeel van een vroeg twintigste-eeuwse Zuid-Hollandse kaasboerderij.

- vanwege het weinig voorkomende schuurtype met deze dubbele fuctie.

De stal annex karnschuur heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijke, stilistische en functionele relatie die het bouwwerk heeft met de andere complexonderdelen.

De stal annex karnschuur is gaaf in hoofdvorm en in onderdelen.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Veestal