Arcen en Velden A 6241
Bij Lingsforterweg 26, 5944 BE te Arcen

Omschrijving onderdeel 5: KOETSHUIS behorende tot de voormalige buitenplaats Arcen.

Tegenover het poortgebouw op de voorburcht staat een tweede haakvormig gebouw uit het eind van de 17de- begin 18de eeuw, gebouwd op oude mergelfunderingen. Het gebouw bestaat uit twee bouwlagen onder een met pannen gedekt schilddak. Tegen de kopse oostgevel van het koetshuis werd in 1763 een oranjerie opgetrokken die in 1916 is afgebrand en afgebroken, thans staat hier een eind 20e-eeuwse kas die is gebouwd op de nog aanwezige 18de-eeuwse kelder met gemetselde gewelven. De gevels aan de binnenplaats zijde worden geleed door getoogde deuropeningen en vensters; de middenas van de zevenassige westgevel is voorzien van een deur en twee boven elkaar geplaatste ronde vensters, links daarvan een dakkapel. De haaks daarop staande zuidgevel heeft links een Vlaamse gevel met een groot venster waarachter zich een atelier bevond (begin 20ste eeuw); uiterst links een vensteras met een gebeeldhouwde paneeldeur, een ovaal venster met spaakroeden daarboven en een meerruits venster op de verdieping. De gevel aan de grachtzijde wordt geleed door zeven rondboognissen en op de verdieping drie ronde vensters.

Het KOETSHUIS is van algemeen belang:

- vanwege de bouwmassa en nagenoeg gaaf bewaarde gevelindeling;

- als karakteristiek onderdeel van de bebouwing op het voorplein en als pendant van het poortgebouw;

- vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Koetshuis(L)