520692 - Duin en Kruidberg
Duin- en Kruidbergerweg 74, 2071 LE te Santpoort-Noord

Inleiding

Voormalige CHAUFFEURSWONING uit 1910, deel uitmakend van het complex landgoed Duin en Kruidberg. De naar ontwerp van G. Meppelink ontworpen woning is gelegen op de hoek van de Duin en Kruidbergerweg en een zijweg hiervan die door het zuidelijke deel van het landgoed leidt. Het roedenraam links in de linkerzijgevel is begin jaren '80 aangebracht. De jaloezieën zijn evenals het glas in lood in de voordeur en in het driedelige venster in de rechterzijgevel niet oorspronkelijk (XXd).

N.B. De keukenuitbouw (XXc) links tegen de achtergevel valt evenals de achterliggende garage uit 1964 buiten de bescherming.

Omschrijving

Op nagenoeg vierkant grondplan gebouwd woonhuis bestaande uit een parterre, een zolderverdieping met hoge borstwering en een met rode tuiles du nord gedekt samengesteld dak. De laatste is samengesteld uit een zadeldak met de noklijn haaks op de voorgevel en een tegen het rechterzijschild hiervan aansluitend wolfdak. Het dak heeft rondom een gering overstek op geprofileerde klossen. De buitenmuren zijn opgetrokken in oranjerode verblendsteen waalformaat in halfsteens verband met enigszins verdiepte voeg. Op het linkerzijschild staat links van het midden een vierkante schoorsteen van dito baksteen. In de gevels bevinden zich schootankers ter hoogte van de vloer van de zolder en die van de lage vliering bovenin de kap. Naast baksteen is rode Bremer zandsteen toegepast aan de uiteinden van de eveneens in oranjerode verblendsteen gemetselde lekdorpels. Boven elk venster bevindt zich een rollaag van dito baksteen. De driehoekige top van de voor- en achtergevel is uitgevoerd in hout en telt vier panelen.

De voorgevel (O) is samengesteld uit een combinatie van een puntgevel en een smal en lager geveldeel rechts hiervan waarboven een dakkapel met twee vierruits ramen en een plat dak. In het rechter geveldeel bevindt zich een rondboogdoorgang waarachter een portiek met in de achterwand rechts een klein zesruits venster en links een paneeldeur met bovenin een liggend zesruits raam. De genoemde puntgevel heeft zowel op de parterre als de verdieping een liggend venster waarin een door zesruits ramen geflankeerd twaalfruits stolpraam en vier vierruits bovenlichten.

In de linkerzijgevel (Z) bevindt zich rechts een twintigruits schuifvenster. De rechterzijgevel (N) heeft middenboven een driedelig liggend venster, middenonder een keldervenster waarin twee kleine ramen, en links op de begane grond een vijftienruits rondboogvenster waarachter het portiek van de voordeur gesitueerd is. De achtergevel (W) bestaat evenals de voorgevel uit een combinatie van een puntgevel en een smal en lager geveldeel. Op het dakvlak boven dit linker geveldeel staat een dakkapel als voor. De puntgevel is voorzien van een liggend verdiepingsvenster waarin drie zesruits ramen en een door achtruits zijlichten geflankeerde dubbele tuindeur met in elke deurhelft een achtruits raam en erboven vier vierruits bovenlichten.

Het INTERIEUR bevat nog enkele elementen uit de bouwtijd waaronder paneeldeuren en een naar de verdieping leidende scheluwe trap met onder- en bovenaan een kwart en een houten leuning. De onder de trap gesitueerde lage kelder heeft gepleisterde troggewelfjes. De gordingenkap is met brede delen beschoten.

Waardering

De voormalige chauffeurswoning met bijbehorende interieuronderdelen is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het complex landgoed Duin en Kruidberg; als karakteristiek onderdeel; vanwege de ensemblewaarde.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Chauffeurswoning

Cremer, Jacob Theodoor ; Noord-Holland