Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
518681
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82637/182
Kadastrale aanduiding
Hooge en Lage Mierde F 324
Hooge en Lage Mierde F 329
Prins Hendriklaan 1, 5095 NA te Hooge Mierde
Prins Hendriklaan 3, 5095 NA te Hooge Mierde

Omschrijving

Inleiding.

De T-BOERDERIJ is rond 1920 gebouwd in opdracht van de verzekeringsmaatschappij 'De Utrecht' en is gelegen in het heideontginningsgebied "De Utrecht". Zij maakt onderdeel uit van een groter geheel, het gelijknamige landgoed, dat is aangelegd door de verzekeringmaatschappij in de jaren na 1898 en onder meer is gelegen in de gemeenten Reusel-De Mierden en Hilvarenbeek.

Omschrijving.

De gevels van het T-vormige eenlaagse gebouw zijn opgetrokken uit machinale baksteen, met een tandlijst onder de goot, in de muren bevinden zich rechte steekankers. De plint is gepleisterd. Op beide zadeldaken liggen muldenpannen. Op één vereenvoudigd raam na, hebben alle T-vensters onder segmentboog de oorspronkelijke indeling met roedenverdeling in het bovenlicht en halve luiken met beschildering in rood, wit en groen met diabolo-motief. Dat zijn er verder twee in de voorgevel en twee in de zijgevels. De vernieuwde paneeldeur heeft een dicht bovenlicht met bovengenoemd motief. In de kopse gevels bevinden zich ramen op de zolderverdieping, het middelste geflankeerd door twee kleinere.

Het bedrijfsgedeelte is veel lager dan het woongedeelte en heeft vierruits stalramen.

Waardering.

De T-boerderij is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuur-historisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in Nederland, in het bijzonder de grootschalige ontginning van woeste gronden in de 20ste eeuw en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de boerderij.

Architectuurhistorisch is het pand van belang vanwege de aan de landschappelijke omgeving aangepaste sobere ornamentiek. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van het te beschermen grootschalige landgoed 'De Utrecht'. De boerderij is belangrijk vanwege de gaafheid van het exterieur.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Boerderij(M1) Onderdeel landgoed De Utrecht

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1920
1920
globaal

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) T-huisboerderij T-boerderij

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing
Geen specifieke stijlomschrijving aanwezig