Amsterdam G 7263
De Ruijterkade 105, 1011 AB te Amsterdam
De Ruijterkade 106, 1011 AB te Amsterdam

Inleiding

Op de hoek van Oostertoegang en De Ruijterkade opgetrokken hoekpand, in oorsprong bestemd als gebouw 'De Zeevaart', met IJSKELDER en een REMISE met WERKPLAATS en BOVENWONINGEN naar een ontwerp uit 1884 in neo- renaissance-stijl van Y. Bijvoets Gzn. vermoedelijk in opdracht van H.A. te Mijtelaar. In 1924 veranderd tot kantoorgebouw met twee conciërgewoningen in opdracht van J. van Laren namens de Scheepvaart en Steenkolen Mij. In 1928 verandering beganegrondverdieping nr. 106 in garage. In 1971 verandering beganegrondverdieping in reisbureau. Later nog veranderd in café-restaurant 'De Zeevaart'. Aan de zijde van de De Ruyterkade bevindt zich beganegronds een brede ingangspartij van recente datum(XXd).

Omschrijving Op een trapeziumvormige plattegrond in baksteen opgetrokken hoekpand op een natuurstenen plint bestaande uit een begane grond twee verdiepingen en een kapverdieping onder dak met flauwhellende schilden bedekt met shingles. Door middel van friezen en lisenen sterk horizontaal en verticaal gelede gevel is voorzien van wit gesausde speklagen en sluitstenen. Tussen de verdiepingen friezen: tussen beganegrond en eerste verdieping een fries met smalle rechthoekige tableaus; tussen eerste en tweede verdieping een fries met witgesausde consoles; onder de geprofileerde gootlijst een fries met consoles en rolwerkcartouches. In de over twee verdiepingen lopende hoekerker op sierconsoles, tussen begane grond en eerste verdieping, een kinderfries in diepreliëf. De begane grond heeft aan de Oostertoegangzijde drie getoogde ingangen, twee brede vensters en een getoogd venster op de linkerhoek. In de hoekerker en aan de De Ruijterkadezijde een getoogd venster. De eerste verdieping heeft over de gehele gevel regelmatig in de gevel geplaatste getoogde vensters met glas-in-lood bovenlichten. Op de tweede verdieping zijn dit rechthoekige T-vensters. Aan de zijde van de Oostertoegang een grote dakkapel met topgevel. Daarnaast een kleinere dakkapel met fronton. Boven de hoekerker een dakkapel onder een afgeknot schilddak met gebogen schilden. Het dak wordt bekroond door een siersmeedwerg. Aan de zijde van de De Ruijterkade een dakkapel met fronton. Tussen de dakkapellen een balustrade van candelaberzuiltjes en wit geschilderde siervazen.

Interieur. Bijzonder trappenhuis met ijzeren trap.

Waardering

In neo-renaissancestijl uitgevoerd hoekpand met meervoudige bestemming en rijke reliëfdecoraties van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde; tevens van situationeel belang als visuele afsluiting van de bebouwing ten oosten van de Oostertoegang langs de IJ-oever.

Nee Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Remise (G)
Nee Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Werkplaats