Herelsestraat 155, 4726 AD te Heerle

Inleiding.

WOONHUIS met bedrijfsgedeelte, oorspronkelijk burgemeesterswoning van de burgemeester van het toen nog zelfstandige Heerle.

Het pand is omstreeks 1915 gebouwd en heeft late elementen van Chaletstijl. De woning ligt aan de doorgaande weg op opgehoogde grond. Het bedrijfsgebouw valt buiten de bescherming.

Omschrijving.

Tweelaags pand op een rechthoekige plattegrond onder zadeldak waarvan de nok evenwijdig aan de straat loopt. Het dak is gedekt met kruispannen en heeft geschulpte windveren. De overstekken van de zijgevels zijn iets ingekort bij onderhoud. Het geheel is uitgevoerd in baksteen op een iets uitstekende plint. De begane grond is gepleisterd. De voorgevel is vijf traveeën breed met een middenrisaliet bekroond door een topgevel met decoratieve geschulpte windveren. In de middenrisaliet bevinden zich deur en balkon met openslaande deuren en houten hek. Aan weerszijden van de risaliet zijn T-schuiframen aangebracht, op de verdieping in gestucte geprofileerde omlijstingen met kuif, op de begane grond met luiken. Tegen de linkerzijgevel is in de jaren rond 1970 een smalle aanbouw onder lessenaarsdak gezet. Daarboven is de gevel oorspronkelijk en bevat drie opgeschilderde imitatie-ramen voorzien van een gepleisterde omlijsting.

De achtergevel heeft drie zesruitsramen met luiken en een deur. Tegen het uiteinde (in het verlengde van de rechterzijgevel) een haakse uitbouw in vakwerk met gepleisterde topgevel. Het zadeldak heeft Hollandse pannen.

Tegen de rechterzijgevel is een kleine aanbouw geplaatst, daarboven in de gevel van de hoofdmassa zijn zesruitsramen aangebracht.

In het interieur is de oorspronkelijke staat in grote lijnen bewaard gebleven. Rechts van de gang een kamer-en-suite met stucplafonds, met onder andere vrouwekopjes en bloemornamenten. Er zijn marmeren schouwen. In de gang is het plafond beschilderd met behulp van sjablonen, de wanden zijn gemarmerd, de vloer is voorzien van marmeren tegels. In het midden van de gang een trap.

In de haakse aanbouw achter het pand is de keuken gevestigd met onder andere inbouwkasten uit de bouwtijd. Zowel aan de voor- als aan de achterzijde is een betegeld stoepje bewaard gebleven.

Waardering.

Het pand is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde. Het is een voorbeeld van een culturele ontwikkeling, namelijk de late toepassing van representatieve vormen aan een burgemeesterswoning op het platteland en van belang wegens bouwtype. Het is van architectuurhistorisch belang vanwege materiaalgebruik en illustreert de late doordringing van stedelijke stijlvormen op het platteland. Het is in- en uitwendig gaaf bewaard gebleven en als zodanig zeldzaam.