516496 - Stelling van Kornwerderzand
Kornwerderzand, Afsluitdijk

Omschrijving

De KanonKAZEMAT II aan de noord-oostzijde was in 1932 gereed en heeft een afmeting van ca. 14 x 20 m. De kazemat die een opstelling had voor één 5 cm geschut, is aan de noordzijde bijna volledig aangeaard. Aan de keelzijde, de zuidzijde, is de groen met gele camouflageschildering nog zichtbaar. Hier bevinden zich twee buitentoiletten. Bij het schietgat van het kanon is een pantserplaat aangebracht ter compensatie van de geringe betondikte die noodzakelijk was om, in verband met de veiligheid, de kanonloop buiten de kazemat te laten steken. Het schietgat is afsluitbaar met een pantserluik dat verticaal met behulp van contragewichten geopend kan worden.

INTERIEUR: de kazemat bevat verder een munitiekamer, een manschappenverblijf, een toilet, een nooduitgang aan de noord-oostzijde en een observatiepost. Op het dak, dat met mastiek is besmeerd, is een pantserstalen observatiekoepel. De groen-gele camouflageschildering is nog aanwezig De kazemat is tegenwoordig dichtgemetseld.

Waardering

Kazemat II uit de stelling van Kornwerderzand is van algemeen cultuurhistorisch, krijgshistorisch en architectuurhistorisch belang:

- als bijzondere uitdrukking van een technische en typologische ontwikkeling;

- vanwege de betekenis van het object als essentieel onderdeel van een groter geheel dat architectuurhistorisch, krijgshistorisch en cultuurhistorisch van algemeen belang is;

- voor de structurele gaafheid van het gebied;

- vanwege de gaafheid van het object.