Onstwedde N 5099
Drouwenerstraat 7, 9503 AV te Stadskanaal
Drouwenerstraat 7 A, 9503 AV te Stadskanaal

Omschrijving

HOUTLOODS uit omstreeks 1890, opgetrokken in hout en rode baksteen (woongedeelte) op een rechthoekige plattegrond. Het flauw hellende zadeldak, gedekt met mastiek, heeft strakke windveren; aan de loodszijde een overstek op houten klossen en aan de woningzijde een geprofileerde goot (voor), een mastgoot (achter) en twee gemetselde schoorstenen.

Het woongedeelte op een trasraam van gesinterde klinkers heeft in de kopgevel (noordoost) vier H-vensters met glas-in-lood bovenlichten en in de top twee staande vensters. Aan de noordwestzijde de hoofdentree, bestaande uit een deur met vierruits deurlicht, een houten luifel, een glas-in-lood bovenlicht met getoogde strek, en een betonnen stoep; twee H-vensters met glas-in-lood bovenlicht en strek. Aan de achterzijde (zuidoost) een deur met drieruits deurlicht, bovenlicht en betonnen stoep, een openslaand venster met bovenlicht en een staand glas-in-lood venster. Het aangebouwde gemetselde schuurtje met plat dak is vernieuwd.

Het loodsgedeelte heeft aan de voorzijde (noordwest) op de begane grond vijf paar openslaande, opgeklampte deuren met ijzeren gehengen, en een winkelpui (niet origineel); op de verdieping zes paar openslaande, opgeklampte deuren met ijzeren gehengen; tussen beneden- en bovenverdieping en houten loopplank steunend op houten consoles. De kopgevel (zuidwest) is bekleed met kunststofplaat (oorspronkelijk hout). De achtergevel (zuidoost) heeft een jongere houten aankapping die buiten de bescherming valt.

In het INTERIEUR is onder meer van belang; het houten balkenplafond in de loods.

Houtloods van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde