Avereest K 4454
Moerheimstraat 115, 7701 CD te Dedemsvaart

Inleiding

VOORHUIS van boerderij van het Oldambtster type met de naam "Diffelerend". De typische Groninger boerderijstijl werd aan het eind van de vorige eeuw in Dedemsvaart geïntroduceerd door Groninger boeren die zich op de dalgronden vestigden om deze in cultuur te brengen. Het oudste gedeelte van de boerderij stamt uit 1870. In 1906 liet Arent van Linge een monumentaal voorhuis bouwen in Eclectische stijl. Door verschillende verbouwingen aan het schuurgedeelte valt alleen het voorhuis onder de bescherming. De boerderij ligt aan de Dedemsvaart buiten de bebouwde kom van Dedemsvaart.

Omschrijving

Voorhuis vanaf een natuurstenen plint over twee bouwlagen opgetrokken in rode machinale baksteen onder een schilddak gedekt met grijze Hollandse pannen. De hoog opgetrokken voorgevel (N) met gemetselde hoeklisenen wordt beëindigd door een kroonlijst. De gevel is versierd met horizontale wit gepleisterde sierbanden en een cordonlijst. Alle vensters met bovenlichten zijn geplaatst onder een segmentboog met aanzet- en sluitstenen en een tegelmozaïek in de boogtrommel. Vijfassige voorgevel met middenrisaliet waarin de entree in een portiek achter een hardstenen trap is geplaatst. Op de verdieping boven de entree een balkon met een houten balustrade op houten consoles met maskers. Het middenrisaliet is uitgemetseld tot een dakkapel met houten beschot onder zadeldakje met een makelaar. Aan weerszijden van de risaliet op de begane grond twee hoge vensters met daaronder een tegelmozaiek; op de verdieping vier kleinere staande vensters. Zijgevel (W) met twee vensters, een kelderraam en een rozetraam. In de andere zijgevel (O) drie vensters.

Voorhuis van boerderij van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang:

- als uitdrukking van de ontginningsgeschiedenis van de streek