Kantens I 122
Uithuizen H 714
Uithuizen H 743
Over Uithuizermeedstermaar, Zandeweer, Uithuizen

Inleiding

Vaste voetgangersBRUG over de Oude Maar/Uithuizermeedstermaar, gelegen in het open land ten noorden van de Noorderweg. De brug maakte vroeger waarschijnlijk deel uit van een kerkpad naar Uithuizen. Omstreeks 1926 is de brug vermoedelijk vervangen door het huidige brug. Dit type brug wordt in het noorden van het land "hoogholtje" genoemd. Gewoonlijk wordt hier een houten of ijzeren brug onder verstaan; een betonnen versie is een zeldzaamheid. Om het krimpen en uitzetten van het beton op te vangen zijn in de brug een paar voegen aangebracht.

De brug is bereikbaar via een betonnen fiets-/voetpad dat noordwaarts het land ingaat vanaf de Noorderweg even buiten Zandeweer.

Omschrijving

VoetgangersBRUG van gewapend beton over de Uithuizermeedstermaar. De brug bestaat uit twee opwaartse delen waartussen het vlakke brugdek is geplaatst. De opwaartse delen hebben betonnen traptreden met aan de westzijde een smalle rand voor de fiets. De brugleuningen bestaan uit betonnen pijlers met trapeziumvormige beginpijlers, met elkaar verbonden door twee stalen buizen.

Waardering

Voetgangersbrug uit de jaren twintig van deze eeuw van algemeen belang van cultuurhistorische waarde

- als opvallend voorbeeld van een voetgangersbrug uit de jaren twintig

- vanwege de uitvoering in gewapend beton