522146 - Meelfabriek De Sleutels
Maalderijstraat 5, 2312 WW te Leiden
Maalderijstraat 7, 2312 WW te Leiden
Maalderijstraat 13, 2312 WW te Leiden
Maalderijstraat 9, 2312 WW te Leiden
Maalderijstraat 11, 2312 WW te Leiden

Inleiding

KETELHUIS, onderdeel uitmakend van het complex meelfabriek 'De Sleutels', gebouwd in 1896 naar ontwerp van W.C. Mulder. Het ketelhuis is gesitueerd aan de noordoostzijde van het fabrieksterrein, op een nagenoeg rechthoekige plattegrond met een aan de westzijde uitgebouwd, later toegevoegd trappenhuis.

Omschrijving

Het aan twee zijden ingebouwde, zes bouwlagen tellende ketelhuis wordt gedekt door een (thans met bitumen belegd) betonnen tongewelf. De noordelijke zijde bezit links drie vensterassen in een verder gesloten gevel. In twee vensterassen komen in enkele verdiepingen getoogde zesruits raampjes voor. De vensters in de derde as zijn dichtgezet. In het midden van de gevel komen halverwege twee gietijzeren twaalfruits ramen voor onder een halfrond afgesloten bovenlicht. Rechts is een dergelijk rondboogvenster dichtgezet. De gevel wordt onder een moderne railing ter hoogte van de dakgoot beëindigd met een fries van segmentboogjes waarin, als sluitsteen, een waterspuwer steekt. De westgevel bevat behalve het later toegevoegde trappenhuis rechts hiervan een vensteras met hijsluikopeningen waarin kraalschroten deuren. De laatste verdieping boven de hijsbalk bevat een stalen balkon onder een fors overstek. Het interieur bestaat uit een ijzeren skelet opgebouwd uit gewalste hoofd- en onderslagbalken met een I-profiel die steunen op gietijzeren kolommen. Deze eindigen in een U-vormige uniek gedetailleerde kolomkop van twee geboute gietijzeren vulstukken waar de hoofdbalk tussen ligt van de troggewelven. Het betonnen tongewelf van het dak wordt om de drie meter versterkt door ijzeren profielen die de vorm van het gewelf herhalen.

Waardering

Ketelhuis (1896), van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het complex Meelfabriek 'De Sleutels' en vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als gaaf bewaarde gebleven voorbeeld van een utiliteitsgebouw met bijzondere detaillering en een vroege toepassing van beton en ijzerconstructie, als inmiddels zeldzaam voorbeeld van een gebouw uit de vroege fase van de betonconstructie in combinatie met een ijzeren skelet. Van ensemblewaarde in relatie met de overige complexonderdelen van de meelfabriek. Eveneens van belang als belangwekkend onderdeel uit het oeuvre van de Leidse architect W.C. Mulder.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Meelfabriek