Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
512461
Complexnummer
512459 - Begraafplaats Complex
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82859/16
Kadastrale aanduiding
Krimpen aan de Lek B 455
Krimpen aan de Lek, Binnendijks o.v. Krimpen

Omschrijving

Inleiding

GRAFKELDER, opgericht voor K. Smit Jan Zn. in 1892, is vormgegeven in Neoclassicistische stijl. Het graf ligt ten noordelijk van de grafkelder (complexonderdeel 3), in de zuid-oosthoek van het oudste, 19de-eeuwse deel van de met bomen beplante Algemene Begraafplaats aan de Molenweg, gesitueerd in het vlakke polderlandschap.

Omschrijving

Grafkelder bestaat uit een tombe van gepleisterde baksteen onder een halfronde afdekplaat met dakleer en een monumentale entree met aedicula. De getoogde ijzeren deur is omgeven door een hoofdgestel met tandlijst en een driehoekig fronton.

Waardering

De grafkelder is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als karakteristiek voorbeeld van grafkelder in Neoclassicistische stijl uit omstreeks 1900. Tevens is het een herkenbaar voorbeeld uit de ontwikkeling die de funeraire cultuur in die tijd doormaakte. De grafkelder is gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering. De grafkelder, gelegen op het oudste deel van de algemene begraafplaats, heeft ensemblewaarde door de ruimtelijke en functionele samenhang met de verschillende complexonderdelen, die een zelfde karakter hebben.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 512459. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Grafkelder

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1892
1892
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Classicisme
stijlzuiver