Blijmarkt 18 A, 8011 NE te Zwolle

Omschrijving

Het NOTARIEEL ARCHIEF is over drie bouwlagen opgetrokken op een rechthoekige plattegrond, in rode baksteen met zandstenen speklagen, onder een zadeldak met antracietgrijze tuile du Nordpannen.

De eindgevels, tuitgevels, zijn voorzien van zandstenen deklijsten, evenals de dakkapellen met tuitgevels en zadeldakjes boven de langsgevels. De vensteropeningen in de dakkapellen zijn geplaatst onder zandstenen lateien. Onderlangs de deklijsten van de eindgevels zijn getrapt zandstenen blokken aangebracht.

De gevels zijn geleed door vensters met een fijne ijzeren roedenverdeling onder in gele verblendsteen gemetselde segmentbogen. De eindgevels zijn voorzien van sierankers. De noordelijke eindgevel heeft twee gevelstenen met "Anno" en "1912" erin gehouwen. De oostelijke langsgevel is deels opgetrokken achter één van de gepleisterde muren (mon.nr. 509805).

Waardering

Het notarieel archief is van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang vanwege:

- de ruimtelijke en functionele relatie met het gerechtsgebouw

- de Eclectische bouwstijl met elementen uit de Neo-Hollandse Renaissance en het Rationalisme