507066 - Snouck van Loosen Ziekeninrichting
Enkhuizen E 5054
Vijzeltuin 1, 1601 NK te Enkhuizen

Omschrijving

Op rechthoekig grondplan gebouwd ZUSTERHUIS van de Snouck van Loosen ziekeninrichting, bestaande uit kelder, parterre en kapverdieping onder afgeknot schilddak met rode geglazuurde kruispannen. De kap wordt aan elke zijde doorbroken door een dakkapel met pangedekt lessenaardak en zinken zijden.

Het muurwerk is, afgezien van de rondomgaande in gele baksteen uitgevoerde strook aan de bovenzijde van de gevels, opgebouwd uit rode baksteen boven een plint die is opgebouwd uit grijze baksteen en natuursteen.

De voorzijde (O) heeft drie traveeën. De centrale travee heeft op de parterre een deur met glaspanelen en een getoogd meerruits bovenlicht, twee gekoppelde eenruitsvensters met vierruits bovenlicht op de verdieping en vier gekoppelde eenruitsvensters met vierruits bovenlicht in de dakkapel op de kapverdieping. De linker- en rechtertravee hebben op de verdieping beide drie gekoppelde tweeruitsvensters met een achtruits bovenlicht.

De in oorsprong waarschijnlijk blinde rechtergevel (N) heeft op de kapverdieping nog een dakkapel met een van een twaalfruits bovenlicht voorzien draaivenster.

De achterzijde (W) heeft, net als de voorzijde (O), drie traveeën. De centrale travee heeft op de parterre twee gekoppelde getoogde vensters met negenruitsroedenverdeling van klein formaat met daarboven twee gekoppelde vensters met meerruitsroedenverdeling, eveneens van klein formaat. Op de verdieping heeft de as twee smalle gekoppelde vensters met een meerruits bovenlicht. Op de kapverdieping zet de as zich voort in het draaivenster met twaalfruits bovenlicht van de dakkapel. De linker travee heeft op zowel parterre als verdieping een vierruits draaivenster met meerruits bovenlicht. De rechter travee heeft twee gekoppelde vierruits draaivensters met meerruits bovenlicht op de parterre en heeft op de verdieping een venster met een origineel meerruits bovenlicht.

De linkerzijde (Z) heeft rechts op de parterre nog een dubbele houten paneeldeur met gekoppeld meerruits bovenlicht en een venster met origineel meerruits bovenlicht op de verdieping. De dakkapel heeft een draaivenster met twaalfruits bovenlicht.

Het interieur van het zusterhuis bevat nog een kleine voorhal met wanden in beige en bruine baksteen boven een uit beige en gele baksteen samengestelde plint, die wordt afgesloten met een bruine tegelrand.

Waardering

Het in sobere overgangsarchitectuur uitgevoerde zusterhuis is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het complex Snouck van Loosen ziekeninrichting.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Appartementengebouw Verpleegstershuis

Woningen en woningbouwcomplexen Appartementengebouw Appartement