506873 - Sluiscomplex Zuid-Willemsvaart
Maastricht D 3745
Bosscherweg 36, 6219 AC te Maastricht

Inleiding

BRUGWACHTERSWONING, XIXB, gesitueerd bij sluis 19 van de Zuid-Willemsvaart. Gebouwd in een traditionele stijl met elementen van neo-renaissance. De brugwachterswoning vormt samen met de sluis, het jaagpad, de waterduiker en de naburige sluiswachterswoning een onverbrekelijk functioneel geheel.

Omschrijving

Vrijstaande BRUGWACHTERSWONING met souterrain, twee bouwlagen en zolderverdieping op een in hoofdvorm rechthoekige plattegrond.

Het hoofdvolume wordt gedekt door een zadeldak met muldenpannen. Bakgoten, deels op consoles. Drie dakkapellen van recente datum aan elke dakzijde. Uitgebouwde toiletruimte centraal aan de overigens blinde achtergevel, naderhand uitgebreid en voorzien van een lessenaarsdak.

Bakstenen optrek, gemetseld in kruisverband. Geprofileerde, gecementeerde plint met souterrainvensters. Symmetrische voorgevel met drie assen. Segmentboogvormige houten T-vensters en paneeldeur met bovenlicht. Gecementeerde speklagen.

Hardstenen dorpels en traptreden. Beide zijgevels zijn identiek en hebben twee segmentboogvormige houten vierruits zoldervensters. Aan de noordzijde een dubbele schuur onder lessenaarsdak met Oud-Hollandse pannen. Rechthoekige houten deuren, waarvan een met verticaal ingedeeld bovenlicht en rechthoekig houten vierruitsvenster. Hierin bevestigingspunten voor reddingsboei en een paardendrinkbak.

De indeling van het interieur, waarin geen beschermenswaardige elementen, is vrijwel intact.

Waardering

De brugwachterswoning is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische en typologische ontwikkeling. De architectuurhistorische waarden worden bepaald door de esthetische kwaliteiten van de woning.

Het pand is een essentieel onderdeel van het sluiscomplex aan de Bosscherweg, vanwege de situering verbonden met de negentiende eeuwse ontwikkeling van de stad, van bijzondere betekenis voor het aanzien van Maastricht en heeft een historisch-ruimtelijke relatie met de Zuid-Willemsvaart. De architectonische gaafheid van de brugwachterswoning is redelijk en het pand is van belang in relatie tot de visuele gaafheid van de directe omgeving.

Bovendien beschikt het pand over een grote typologische en functionele zeldzaamheidswaarde.

Ja Weg- en waterbouwkundige werken Bedieningsgebouw Brugwachtershuisje