506836 - Tapijnkazerne
Maastricht D 1929
Maastricht D 4384
Sint Hubertuslaan 4, 6211 KD te Maastricht
Sint Hubertuslaan 6, 6211 KD te Maastricht

Inleiding

DUBBELE DIENSTWONING, thans militair geneeskundige dienst, gesitueerd op het terrein van de Tapijnkazerne, parallel aan de St.Hubertuslaan.

Gebouwd in 1917, in traditionele stijl, volgens ontwerp van de Kapitein Eerstaanwezend Ingenieur der Genie van het Eerste Genie Commandement te Breda en in opdracht van het Ministerie van Oorlog.

De twee aanbouwen van een bouwlaag onder plat aan de achtergevel zijn uitgesloten van bescherming.

Omschrijving

Dubbele dienstwoning op een rechthoekige plattegrond onder een samengestelde dakconstructie van schild- wolfs- en zadeldaken.

Dakkapellen met houten beschot. Grijze betonpannen. Bakgoten op klossen. De hoofdgevel heeft twee risalerende vleugels met één vensteras en een klein vierruits topgevelvenster. De tussengelegen gevel heeft twee vensterassen, waarboven zich op de zolderverdieping twee dakkapellen bevinden. De zijgevels zijn voorzien van twee traveeën, twee kleine topgevelvensters. Het geheel is opgetrokken in rode baksteen, gemetseld in kruisverband. Geprofileerde plint met kunststenen lijst, kunststenen dorpels.

Rechthoekige houten kruiskozijnen, deels voorzien van achtruitsbovenlichten en vensterluiken. Rechthoekige houten paneeldeuren met achtruits bovenlichten, rechthoekige houten vensters met vierruits bovenlichten.

Waardering

De dubbele dienstwoning van de Tapijnkazerne is van cultuurhistorisch belang is een bijzondere uitdrukking van een bestuurlijke en typologische ontwikkeling.

Uit architectuurhistorisch oogpunt is de woning van belang voor het oeuvre van het Wapen der Genie en van belang vanwege de hoogwaardige esthetische kwaliteit van het ontwerp.

Op het punt van de ensemblewaarden scoort de dubbele woning vanwege de bijzondere betekenis als essentiëel onderdeel van de Maastrichtse singel- en villapark bebouwing, die cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig van nationaal belang is; vanwege de bijzondere betekenis vanwege de situering, verbonden met de ontwikkeling en uitbreiding van de stad; vanwege de bijzondere betekenis voor het aanzien van de stad; vanwege het zeer grote belang door de historisch-ruimtelijke relatie met de singels, het villapark, de vestingwerken en de Jeker.

Verder beschikt het de dubbele dienstwoning over redelijke architectonische gaafheid en over een groot belang in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving.

De dubbele dienstwoning is typologisch en functioneel zeldzaam te noemen.

Nee Verdedigingswerken en militaire gebouwen Militair verblijfsgebouw Legeringsgebouw