Oud-Vroenhoven A 2812
Bij Bosscherweg 101, 6219 NE te Maastricht

Sluis in het Afvoerkanaal tussen Zuid-Willemsvaart en Maas, 1930.

Gesitueerd in het Bosscherveld, gebouwd in opdracht van Rijkswaterstaat, naar een ontwerp van architect O. Reich.

Omschrijving

Sluis van gewapend beton, voorzien van een rechthoekige sluiskom. De stalen hefdeuren zijn opgehangen tussen twee betonnen torens met overbrugging, waarin zich de hefinstallatie bevindt.

Het betreft als zodanig de eerste Nederlandse sluis met moderne stalen hefdeuren.

Waardering

De sluis in het Afvoerkanaal is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een technologische en typologische ontwikkeling met een pionierskarakter. De architectuurhistorische waarden van de sluis worden bepaald door het bijzondere belang voor de geschiedenis van de bouwtechniek, door de betrokkenheid van architect Reich, de esthetische kwaliteiten van diens ontwerp en het innovatieve materiaalgebruik. De sluis is vanwege de situering verbonden met de ontwikkeling van de streek, is van belang voor het aanzien van Bosscherveld en heeft een historisch-ruimtelijke relatie met Zuid-Willemsvaart, Maas en Afvoerkanaal. De sluis is in hoge mate gaaf bewaard gebleven. Bovendien beschikt de sluis over een grote bouwtechnische zeldzaamheid, een en ander in relatie met de voor Nederland vroege toepassing van stalen hefdeuren.

Ja Weg- en waterbouwkundige werken Waterkering en -doorlaat Sluis

Functionalisme