Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
496641
Complexnummer
496602 - Recreatiecomplex
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82656/61
Kadastrale aanduiding
Westerschouwen A 67
Oude Moolweg 60, 4325 GK te Renesse

Omschrijving

Inleiding

Vrijstaande, verdiepingloze recreatiewoning uit 1933-1934 op rechthoekige plattegrond met garage-aanbouw uit 1955, onder een met pannen gedekt schilddak met lager, aangebouwd schilddak over de garage, genaamd "Huize ter Duin". De woning maakt deel uit van een tussen 1930 en 1935 gebouwd complexje dat het begin inluidde van de ontwikkeling van dit duinrandgebied tot familierecreatie gebied. Deze, in zakelijk Interbellumstijl door architect J. Oudkerk te Goes ontworpen woning, werd gebouwd in opdracht van B.J.M. Kesnich uit Sliedrecht.

Omschrijving

De gevels zijn opgetrokken uit gepleisterd en gewit metselwerk op een rode bakstenen plint. Het karakteristieke, flauwhellende schilddak met recenter, aangebouwd schilddak over de garage-uitbouw, is gedekt met rode Sterrenberger pannen, bezit een vrij groot overstek met strakke daklijst. De houten enkele en samengestelde groen geschilderde kozijnen bezitten wit gescholderde ramen met horizontale roedeverdelingen en zijn behangen met luiken met (waarschijnlijk van oorsprong niet aanwezig geweest) rood op wit zandloper motief. Deuren zijn recentelijk vervangen.

Bij de verbouwing van 1955 is de veranda met hoekkolom op de noordwesthoek dichtgezet; de oorspronkelijke kozijnen aan de veranda zijn daarbij hergebruikt in de nieuwe gevel en de aangrenzende garage-aanbouw. Overigens hebben in het zeer sobere interieur enkele weinig ingrijpende verbouwingen plaatsgevonden.

De uitgevoerde verbouwingen en uitbreiding sluiten architectonisch aan en maken deels gebruik van origineel materiaal, waardoor de woning niet wezenlijk in karakter is aangetast en als zodanig als geheel onder de bescherming valt.

Waardering

Recreatiewoning, behorend tot het complex en als zodanig van waarde.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 496602. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Sport, recreatie, vereniging en horeca Sport en recreatie Recreatiehuisje

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1933
1934
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Interbellum-architectuur
stijlzuiver
Interbellum-architectuur
invloeden
MRS-aanv.

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Oudkerk, Joh. ; Zeeland
architect / bouwkundige / constructeur
Oudkerk, Joh. ; Zeeland
architect / bouwkundige / constructeur
MRS-aanv.