Asserstraat 3, 9451 AA te Rolde

Inleiding

WOONHUIS De Eekhof gebouwd in 1929 in de trant van de Haagse School en ontworpen door gemeentearchitect B. Hommes. Buiten de bescherming valt de (overigens met zorg uitgevoerde) na-oorlogse garage. Omschrijving

Uit kubische bouwvolumes opgebouwd en in baksteen opgetrokken woonhuis, bestaande uit twee bouwlagen en gedekt door een platdak. Gevelopbouw met trasraam in rode steen, opgaand metselwerk in gele baksteen, vensteropeningen van diverse afmetingen; bovenlichten op de begane grond uitgevoerd met gebrandschilderd glas-in-lood. De verschillende bouwvolumes worden geleed en geaccentueerd door middel van rollagen, dunne zwart geglazuurde banden, toepassing van staand metselwerk en uitkragende gewapendbetonnen 'slabs'. Aan de oostzijde een licht uitkragende schoorsteen met keramische schoorsteenpijp; de schoorsteen staat op de overgang van een gemetselde gevelafsluiting naar een houten daklijst met overstek; in baksteen opgetrokken serre met plat voorzien van gemetselde borstwering. Aan de noordzijde een vijfkantige serre met plat voorzien van een deels opengewerkte bakstenen borstwering; entree met stoep en oorspronkelijke asymmetrische paneeldeur.

Waardering

Woonhuis van cultuurhistorisch belang vanwege de plaats die het inneemt in de specifieke ontwikkeling met villa-achtige bebouwing langs de Asserstraat, van architectuurhistorisch belang vanwege de vormgeving, het ontwerp en de herkenbaarheid. Van stedebouwkundig belang vanwege de bijzondere relatie met de directe omgeving.