Omschrijving van het complex

Complex "Oranjestein" bestaande uit VILLA met ERFSCHEIDING en TERRAS gebouwd door Wouter Hamdorff (1890-1965). Hamdorff was als architect met name werkzaam in het Gooi. Zijn eerste grote landhuizen in expressionistische, romantische stijl bouwde hij in Laren: Herdershoeve (1919), Oranjestein (1919) en zijn eigen huis (1920-1922) aan de Zevenenderdrift. De invloed van de Amsterdamse School is sterk in zijn werk aanwezig. Als uitgangspunt voor het nieuwe landhuis diende de traditionele bebouwing van de streek: de Gooise boerderij. Door het gebruik van natuurlijke materialen (baksteen, hout en riet) voegde het gebouw zich in de landelijke omgeving.

De villa is gelegen aan de noordzijde van de Torenlaan, op een geknikt grondplan met een lengteas die van zuidwest naar noord-noordoost knikt. Het pand is teruggelegen ten opzichte van de Torenlaan, waarbij een groep dennen (oorspronkelijk een veel grotere groep dan de thans (1996) resterende groep van veertien bomen) de laan van het huis scheidt. De terrasaanleg aan de zuidoostzijde met de vijver, waterloop en waterleidingsysteem behoren tot het oorspronkelijke ontwerp. Van de oorspronkelijke tuinaanleg resteert de aan weerszijden met bomen gestoffeerde noord-zuidgerichte as in het verlengde van de achthoekige hall. De oorspronkelijke erfscheiding, een tuinmuur opgetrokken uit onregelmatige brokken natuursteen (flintstones), is nog intact en valt onder de bescherming.

Waardering

Het complex van de villa met bijbehorende interieuronderdelen, erfscheiding en terrasaanleg met bijbehorende vijver, waterloop en waterleidingsysteem is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als een qua exterieur en interieur bijzonder gaaf bewaard voorbeeld van een groot landhuis uit beginjaren '20 van de 20ste eeuw, opgetrokken in de Gooise landhuisstijl en voorzien van detailleringen in expressionistische stijl. Daarnaast heeft het complex ensemblewaarde door de weloverwogen integratie van de villa in haar omgeving (aanleg rondom een bomengroep aan de noordwestzijde en aanleg van noord-zuidas in de tuin, vijver en terras). Tevens is het complex van belang als karakteristiek onderdeel uit het oeuvre van architect W. Hamdorff, in casu als eerste grote villa in de Gooise landhuisstijl.