Inleiding

Complex, bestaande uit een LANGGEVELBOERDERIJ, een VLAAMSE SCHUUR een KLEINE SCHUUR en een niet beschermde werkplaats, alle opgetrokken in streekeigen traditioneel-ambachtelijke stijl en waarschijnlijk daterend uit XIXA. Het geheel bevindt zich aan een oude doorgaande weg met verspreide lintbebouwing met soortgelijke, deels monumentale boerderijen in de buurtschap Steenoven. Voor de boerderij twee volwassen leilinden. De gebouwen worden met uitzondering van het bedrijfsgedeelte van de boerderij voor hun oorspronkelijke functie gebruikt.

Omschrijving

Het geheel bestaat uit een eenlaagse langgevelboerderij die met de nok evenwijdig aan de straat ligt, verder een Vlaamse schuur die dwars op de boerderij staat en enigszins schuin op de weg gericht is. Evenwijdig achter de boerderij ligt de kleine schuur. Dwars daarop en achter de Vlaamse schuur staat een modern karschop (gerealiseerd in 2001). Geheel links van de genoemde gebouwen staat een kleine bakstenen werkplaats, voorheen bakhuis, die buiten de bescherming valt.

Waardering

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een betrekkelijk gaaf en omvangrijk bewaard gebleven samenstel van langgevelboerderij met vrijstaande schuren voor onderscheiden doeleinden. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de in- en uitwendig gaaf behouden hoofdstructuur en het traditionele materiaalgebruik alsmede vanwege onderdelen van het interieur. Het heeft ensemblewaarde wegens de verbondenheid met de historisch-ruimtelijke ontwikkeling van de streek, inzonderheid van de buurtschap Steenoven en is straatbeeldbepalend.