Inleiding

Complex ZEEPFABRIEK "Bousquet" bestaande uit een WERK-WOONHUIS aan de Voorstraat 90, een voormalig STALGEBOUW Voorstraat 92, een 19e-eeuwse ZEEPFABRIEK met schoorsteen op het binnenterrein en twee bijbehorende PAKHUIZEN aan de Molenstraat 11. In 1772 is het volgende geschreven met betrekking tot het complex: "een Huijs met erve, mitsgaders zeepziederije van ouds genaamd het vergulde Hoefijzer met drie Kruijsen, beneevens nog Twee Pakhuijs (Met een vrije poort daarneevens in de Moolenstraat), Thuijn en nog een kleiner Pakhuijs met open Erff daar agter bereikbaar vanuit de Hoefijsersteeg". Vanaf 1798 is het gehele complex in bezit van Isaac Bousquet, de naamgever van het bedrijf. In de daarop volgende twee eeuwen is de fabriek meerdere keren aangepast in verband met nieuwe productietechnieken en is de fabrieksruimte uitgebreid. Waarschijnlijk zijn in het eerste deel van de negentiende eeuw de voorgevels van de panden Voorstraat 90 en 92 aangepast aan de heersende Neo-Classicistische mode. Eveneens waarschijnlijk is dat in het tweede deel van de negentiende eeuw een bedrijfsgebouw op het binnenterrein is gerealiseerd. Daarin is een stoommachine met hoog opgemetselde schoorsteen geïnstalleerd. Het bedrijfsgebouw is in de twintigste eeuw meerdere keren aangepast. De stoommachine is inmiddels vervangen door een dieselgenerator. Deze panden zijn gelegen binnen het beschermde stadsgezicht van Delft.

Omschrijving

Het complex bestaat uit 4 onderdelen. De twee panden aan de Voorstraat geven toegang tot een binnenterrein waarop de zeepfabriek staat. Het totale complex heeft een samengestelde plattegrond, bestaande uit een smalle, zeer lange strook reikend van de Voorstraat tot aan het verbrede binnenterrein, waar aan de noordzijde de twee pakhuizen aan de Molenstraat grenzen. De Molenstraat is een zijstraat van de Voorstraat. Het complex is een geheel van bouwonderdelen uit verschillende perioden, van de zestiende tot aan de twintigste eeuw. Het laat negentiende-eeuwse fabrieksgebouw met schoorsteen, gelegen aan de noordzijde van het binnenterrein, vormt de verbinding tussen Voorstraat 92 en de pakhuizen aan de Molenstraat. Voorstraat 90 is een relatief ondiep pand, waarin het kantoor van de zeepfabriek is ondergebracht.

Waardering

Complex Zeepfabriek "Bousquet" van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de stedenbouwkundige waarde.

Het complex heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een specifieke functie, namelijk zeepfabriek binnen een stedelijke kern.

Het complex is van architectuurhistorische waarde als een voorbeeld van Neo-classicisme en de bijzondere, aan de functie gerelateerde vormgeving van de verschillende complexonderdelen.

Het Bousquetcomplex heeft stedenbouwkundige en ensemblewaarde vanwege de beeldbepalende ligging binnen de historische kern van de stad Delft en vanwege de langdurige aanwezigheid op dezelfde locatie.

Het complex is tevens van belang vanwege de herkenbaar en de grote mate van gaafheid.