Inleiding

Het complex bestaat uit de UNIVERSITEITSBIBLIOTHEEK van de Technische Hogeschool, genoemd Centrale Bibliotheek, van de periode 1910-1915 van de hand van rijksbouwmeester J.A.W. Vrijman (Schuttersveld 2), het UNIVERSITEITSGEBOUW van de Technische Hogeschool van de afdeling Weg- en Waterbouw (Oostplantsoen 25) van architect G. van Drecht (1918-1923) en een ERFAFSCHEIDING.

Rond 1900 kwam een groot exercitieterrein ter beschikking tussen Raam en Oostplantsoen. Dit vormde de aanleiding om hier de noodzakelijke uitbreidingen van de TH te plannen. Het plan van 1908 voorzag in de bouw van een aantal nieuwe universiteitsgebouwen, zoals een aula en gebouwen voor Bouwkunde en Weg- en Waterbouwkunde tussen de Verwersdijk en het Oostplantsoen. De Centrale Bibliotheek werd als eerste gebouwd. Voor het bouwrijp maken van het plangebied werd onder meer in 1914 de Raam- of Lakengracht gedempt. De plannen werden slechts gedeeltelijk uitgevoerd, omdat de Technische Hogeschool uiteindelijk besloot de uitbreidingen ten zuiden van de binnenstad te situeren. Naast de bibliotheek werden nog in 1923 het gebouw voor Weg-en Waterbouwkunde (aan het Oostplantsoen) en in 1933 het Waterloopkundig Laboratorium (aan de Raam) in gebruik genomen.

In 1997 is de bibliotheek verhuisd naar de Wippolder en is het gehele complex vrijgekomen voor herbestemming.

N.B. De garage (tegen de bibliotheek gebouwd) uit 1958, de vrijstaande rijwielstalling en het H.S. station uit 1965 op de binnenplaats van bibliotheek en Weg- en Waterbouw zijn niet bij de bescherming van rijkswege betrokken.

Omschrijving

Het uit drie onderdelen bestaande complex bevindt zich op een rechthoekig perceel, dat begrensd wordt door het Oostplantsoen, de Doelenstraat, het Schuttersveld en de Vaandelsteeg, die overgaat in de Fortuinstraat. Het perceel bevindt zich met de kopse oostkant aan het Oostplantsoen, dat op zijn beurt aan het Rijn-Schiekanaal grenst. Het gebouw van Weg- en Waterbouw ligt in de vorm van een winkelhaak langs het Oostplantsoen (met voorgevel en hoofdentree) en de Fortuinstraat. De Centrale bibliotheek ligt aan de zijde van de Doelenstraat belendend aan Weg- en Waterbouw en spiegelt de vorm van dit gebouw. De voorgevel van de bibliotheek is aan het Schuttersveld gesitueerd. Aan de zuidzijde is deze westelijke vleugel vrijstaand, waardoor het binnenplein tussen de twee 'winkelhaken' aan de westzijde gedeeltelijk geopend is.

Het plein heeft aan de noord- en zuidzijde (resp. Doelenstraat en Fortuinstraat) een afscheiding deze loopt aan de zijde van de Doelenstraat geheel langs het perceel en sluit aan op de noordoosthoek van Weg- en Waterbouw.

Waardering

Het complex TU-Binnenstad op Schuttersveld/Raam/Oostplantsoen is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als uitdrukking van de specifieke wetenschappelijke functies en vanwege de plaats die het inneemt in de geschiedenis van de Technische Universiteit Delft;

- als vroeg voorbeeld van gebouwtypen, als voorbeelden van de specifieke bouwstijlen en vanwege karakteristieke hoofdvorm, materiaalgebruik, detaillering en de hoge mate van gaafheid daarvan.

Het complex heeft stedenbouwkundige waarde vanwege de beeldbepalende ligging rond het Schuttersveld/Raam/Oosplantsoen en de ruimtelijk-functionele en visuele relatie van de gebouwen van het TU-complex Binnenstad onderling.